Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat sve bliže

Ruski vojnici osvojili selo. Ukrajina: 'To je vojna invazija'

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
15.03.2014.
u 20:15

Ukrajinci tvrde da je uz pomoć četiri helikoptera i tri oklopna vozila 80 ruskih vojnika zauzelo selo.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "snažan i kategoričan" prosvjed zbog današnjeg iskrcavanja ruskih vojnika blizu sela Strilkova u regiji Herson, piše Kyiv Post.

Ukrajinci tvrde da je uz pomoć četiri helikoptera i tri oklopna vozila 80 ruskih vojnika zauzelo selo. "Tražimo da Rusija odmah povuče svoje vojne snage sa ukrajinskog teritorija", stoji u priopćenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova te se dodaje kako je Rusija izvela vojnu invaziju na Ukrajinu". Upozoravaju da će poduzeti "sve potrebne mjere kako bi zaustavili vojnu invaziju Rusije".

Pravda-Ukraine je citirala izjavu neimenovanog ruskog dužnosnika koji je kazao da su poduzeli akciju kako bi zaštitili stanicu za distribuciju plina od "terorističkih napada", piše BBC.

"Neće biti Hladnog rata"

Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kazao je da je siguran kako neće biti "Hladnog rata" zbog situacije u Ukrajini. - Nadamo se da i mi i naši partneri imamo dovoljno političke mudrosti kako bi izbjegli klizanje u dublji sukob, ideološki ili drugi, i to zbog Ukrajine - rekao je Peskov u intervju televiziji REN - TV.

Kritizirao je izjave nekih ekonomista da je Rusija može izdržati samoizolaciju te je rekao da Rusija i zapad ovise jedni o drugima. - To bi se kosilo sa logikom, nerealno i apsurdno u doba globalizacije i apsolutne ekonomske ovisnosti - rekao je i dodao kako žele graditi suradnju i ne ne bi željeli da situacija u Ukrajini donese suprotan učinak.

Rusija stavila veto na rezoluciju o Krimu

Reuters je ranije pisao kako je ukrajinska vojska spriječila pokušaj ruske vojske da uđe u regiju koja graniči sa Krimom. "Ukrajinske naoružane snage su odbacile pokušaj ruskih vojnika da uđu na prostor regije Herson", napisali su iz ukrajinskog Ministarstva obrane i dodali da su pokušaj invazije odbili koristeći zrakoplove i snage na tlu.

Kao što se i očekivalo, Rusija je danas uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se sutrašnji referendum u pripajanju Krima Rusiji proglasilo "ništetnim". Američka veleposlanica pri UN-u, Samantha Power, je kazala da Rusija može staviti veto na taj prijedlog, ali ne može staviti veto i na istinu. Kina je bila suzdržana, dok je ostalih 13 članica bilo za rezoluciju.

Foto: Reuters (Ilustracija)

Policija: Uhitili smo prosvjednike sa nacističkim zastavama

Policija je uhitila nekoliko prosvjednika koji su u Moskvi sudjelovali u prosvjedu protiv ruske intervencije u Ukrajini, dan prije najavljenog referenduma o sudbini Krima, pišu RIA Novosti. Prosvjednici su nosili ruske i ukrajinske zastave, a izvikivali su i parole "Ukrajina, uz tebe smo" i "Protiv rata". Policija tvrdi da su uhićeni prosvjednici nosili nacističke zastave. Nacistička propaganda je zabranjena u Rusiji i kažnjava se kaznama do 54 dolara ili 15 dana u zatvoru. Dok policija tvrdi kako se okupilo samo tri tisuće prosvjednika, zapadni mediji pisali su o brojci od 30 ili čak 50 tisuća prosvjednika na "Maršu mira". Na drugoj strani se održavalo i okupljanje onih koji podupiru referendum na Krimu i "protive se fašizmu".

>>U Moskvi 50.000 ljudi, traže prekid ruske agresije na Krimu

Komentara 98

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
22:54 15.03.2014.

Rusi primjenjuju istu taktiku kao i Srbi protiv Hrvatske koja je potpuno prozirna, oni koji krše ljudska prava sad se odjedanput pozivaju na potrebu zaštite prava svojeg naroda. Ako na Krimu prođe referendum, a jasno je da će proći jer i ako kojim slučajem izađe manje od 50% ljudi oni će napraviti da prođe onda je to presedan, pa bi bilo onda principijelno i pravedno da se referndum dopusti i Osetima, Karelijcima, Tatarima, Čečenima - oni isto ne žele živjeti u Rusiji kao i ovi Rusi na Krimu u Ukrajini, pa nek im se onda demokratskim putem referendumom omogući da o tome odluče!

BS
bstrabi2
19:11 15.03.2014.

Već odavno je ivazija na Ukrajnu.Rusi imaju Staljna na čelu,a ne Putina.I zato zlo dolazi s istoka.Isto kao u Hrvatskoj.Sva zla dolazu sa istoka...

VK
vk52
19:17 15.03.2014.

Probudio se novi Milosevic treba mu krila podsjec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije