Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove taktike

Ruski špijun u SAD-u požalio se: Ne događa se ništa kao u filmovima o Jamesu Bondu

Evgeny Buryakov
Foto: Reuters/PIXSELL
01.02.2015.
u 15:08

- Naravno da ne bi letio u helikopteru, ali minimum bi bio da se pretvaram da sam netko drugi - požalio se ruski špijun.

Tri Rusa optužena u posljednjem špijunskom slučaju u SAD-u nisu se skrivala lažnim identitetom te nisu krali vojne tajne. Dokazi čak pokazuju da im je išla na živce činjenica što nemaju zadatak koji bi više podsjećao na one iz filmova o Jamesu Bondu, piše AP.

Njihov zadatak je bio "iskopati" informacije o mogućim kaznama bankarskom sektoru i izvorima alternativne energije, a američke vlasti tvrde da je taj slučaj dokaz da Rusi unaprijeđenim tehnikama špijuniraju u SAD-u i više od 20 godina nakon završetka Hladnog rata. - Ruski špijuni i dalje operiraju na našem teritoriju - rekao je američki državni odvjetnik Preet Bharara nakon prošlotjednog uhićenja.

Više se ne kradu vojne tajne

Profesorica prava Annemarie McAvoy rekla je da preko tog posljednjeg slučaja špijunaže ne treba prijeći olako i da je brine ekonomska špijunaža. Smatra kako posljednja uhićenja mogu značiti da su se države usmjerile na skupljanje informacija kojima mogu napasti tvrtke i ekonomije drugih zemalja. - Više ne traže vojne tajne - smatra McAvoy.

Američki tužitelji su u zadnjem slučaju otkrili špijunažu dvojice ruskih diplomata Igora Sporysheva i Victora Podobnyyja te Evgenyja Buryakova koji je uz legalnu vizu živio na Bronxu i radio u podružnici ruske banke na Manhattanu. Američki dužnosnici tvrde da je Sporyshev, po nalogu tajne službe u Moskvi, davao zadatke Buryakovu koji je morao prikupljati podatke o mogućim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i američkih nastojanja u razvoju alternativnih izvora energije.

Ozvučili Ured Ruske Federacije

Sporyshev i Podobnyy su potom analizirali prikupljene informacije i slali ih u Rusiju iz Ureda Ruske Federacije u New Yorku koji je očito bio ozvučen. U tajno snimljenom razgovoru, Podobnyy se požalio Sporyshevu da ne rade ništa od onog što se može vidjeti u filmovima o Jamesu Bondu. - Naravno da ne bi letio u helikopteru, ali minimum bi bio da se pretvaram da sam netko drugi - rekao je.

Sporyshev mu je odgovorio da je mislio da će "barem kod odlaska u inozemstvo imati putovnicu na drugo ime". Sudac je Buryakovu odredio pritvor, dok su se Podobnyy i Sporyshev vratili u Rusiju jer ih je od zatvora zaštitio diplomatski imunitet.

>>Nacisti bili loši američki špijuni

>>Ruski špijuni u SAD-u regrutirali i vlastitu djecu

Komentara 10

Avatar jigaboo
jigaboo
15:51 01.02.2015.

"Ruski špijun u SAD-u"..sve svjetske novine koriste I pisu "alleged" samo rvati sigurno znaju da je "spijun", ahahaa koji bolesnici.

Avatar Floyd1
Floyd1
15:42 01.02.2015.

Bla bla bla....

BF
bf2
16:27 01.02.2015.

Pa što onda,svi sve špijuniraju,što je tu čudno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije