Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADE PLINOVOD

Ruski parlament otpisao 10 milijardi dolara duga Sjeverne Koreje

Kim Jong-un
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.04.2014.
u 17:11

Očekuje se da bi dogovor trebao olakšati izgradnju plinovoda do Južne Koreje kroz izoliranu Sjevernu Koreju

Ruski parlament pristao je otpisati gotovo 10 milijardi dolara koje Sjeverna Koreja duguje Rusiji još iz vremena SSSR-a, prenosi Reuters. Očekuje se da bi dogovor trebao olakšati izgradnju plinovoda do Južne Koreje kroz izoliranu Sjevernu Koreju.

Rusija je već otpisala dugove brojnim bivšim sovjetskim saveznicima, uključujući i Kubu. Duma je u petak ratificirala dogovor iz 2012. godine o otpisu sjevernokorejskog duga, koji je tada iznosio 10,96 milijardi dolara. Ostatak duga, 1,09 milijardi dolara trebao bi biti vraćen tijekom idućih 20 godina.

Sergej Storčak, ruski ministar financija, rekao je ruskim medijima kako bi se taj novac mogao iskoristiti za financiranje zajedničkih projekata, uključujući spomenuti plinovod te željeznicu do Južne Koreje.

Moskva pokušava pronaći nova tržišta za prodaju energenata, pa se od Europe okreće Aziji. Ruska državna naftno-plinska kompanija Gazprom već duže vrijeme planira izgraditi plinovod kroz Sjevernu do Južne Koreje, putem kojega planira na godinu poslati 10 milijardi kubičnih metara plina.

>> Sjeverna i Južna Koreja izmijenile vatru: 'Uzvratili smo na granate'

Komentara 34

Avatar Sidewinder
Sidewinder
18:08 19.04.2014.

Samo tako dalje Putine. Zlatne godine si prokockao a Europu iznevjerio. Europljani plačaju po dogovoru, redovito i Eurima. Vidjet ćemo kako će ti Kina i Koreja plačati.

NT
nije_to_samobor
18:49 19.04.2014.

Cilj tog plinovoda je svakako Kina a sve usput glancanje odnosta s ping-pjong komunjarama koji su kompatibilni s stavovima neostaljinističke moskve. Sve OK, Tko se voli taj se (plinom) grije. Pitanje je samo tko plaća ako znamo tko najviše na na svijetu pije? I da li plaća "izdašno" poput EU.

DU
Deleted user
17:44 19.04.2014.

Možda po uzoru na Ruse i nama Ameri otpišu dio duga i izvade nas iz smeća ha ha moš mislit ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije