Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Ukrajini

Dogovor svjetskih sila: Razoružavaju se sve ilegalne vojne formacije

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
17.04.2014.
u 19:20

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry rekli su da su sve strane postigle dogovor o koracima koji bi trebali dovesti do smirivanja krize u Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry rekli su da su sve strane postigle dogovor o koracima koji bi trebali dovesti do smirivanja krize u Ukrajini, piše BBC.

Sergej Lavrov i John Kerry odvojeno su održali konferencije za medije na kraju pregovora u kojima su sudjelovale Rusija, Ukrajina, EU i SAD u Ženevi. Obojica su potvrdili da je postignut dogovor da se raspuste sve ilegalne vojne formacije u Ukrajini te da se moraju razoružati svi koji su zauzeli zgrade i napustiti ih. Prema dogovoru, svi protuvladini prosvjednici dobit će amnestiju. Lavrov je rekao da krizu moraju razriješiti sami Ukrajinci i da se u toj državi trebaju provesti dugoročne ustavne reforme.

Nagrada za ubojstva ruskih "sabotera"

Energetski tajkun i guverner u istočnoj Ukrajini ponudio je nagradu od 10 tisuća dolara po glavi svakog ruskog "sabotera" te nagrađuje i ukrajinske vojnike koji ubiju prosvjednike u bazi, piše Reuters.

Suradnici bankarskog i energetskog tajkuna Igora Kolomoskog, kojeg je vlada u Kijevu prošlog mjeseca postavila da vodi Dnjepropetrovku oblast, ponudili su nagradu i za one koji predaju oružje lokalnim vlastima kao i nagradu od 200 tisuća dolara za one koji oslobode zauzete državne zgrade.

Strože kontrole za Ruse na granici

Ukrajina je izvijestila da će uvesti strože kontrole za Ruse koji žele ući u državu. – Ukrajina će bitno pojačati provjere na granici s Rusijom, ne samo u zračnim lukama – kazao je šef granične kontrole Oleh Slobodian te dodao kako se to odnosi na sve državljane Rusije.

– Imamo informacije o mogućim provokacijama na granici, uključujući i terorističke akcije. Posebnu pažnju ćemo obratiti na muškarce u aktivnoj dobi koji putuju sami ili u grupi – rekao je Slobodian.

Traže istragu Međunarodnog suda pravde

Ukrajina je pozvala i Međunarodni sud pravde da otvori istragu o mogućim međunarodnim zločinima koji su se dogodili na njezinu teritoriju krajem 2013. i početkom 2014. godine, izvijestio je sud. Sud bi trebao istraživati događaje u razdoblju od 21. studenog do 22. veljače, a Ukrajina nije zatražila istragu moguće ruske upletenosti u događaje oko aneksije Krima koji su počeli nakon tog razdoblja.

Ukrajinski parlament ranije ove godine zatražio je od ICC-a da istraži navodne zločine povezane s bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem u pokušaju gušenja prosvjeda koji su doveli do njegova pada i bijega u Rusiju.  

Putin: Žele nas raskomadati kao Jugoslaviju

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je kijevsku vladu da gura Ukrajinu u ponor jer upotrebljava vojnu silu umjesto da vodi dijalog s pobunjenicima.

– Ovo je još jedan vrlo veliki zločin sadašnjih kijevskih vođa – rekao je Putin u televizijskom razgovoru s ruskim građanima, prenosi Reuters.

– Nadam se da mogu shvatiti u kakvoj se provaliji, u kakvom ponoru sadašnja vlast nalazi i gura zemlju – rekao je Putin. Optužbe da ruski agenti djeluju na istoku Ukrajine nazvao je "smećem".

Putin je podsjetio da mu je ruski parlament dao pravo uporabe vojne sile u Ukrajini. Nije isključio mogućnost slanja ruskih vojnika u Ukrajinu, no rekao je da se nada da neće morati poduzeti takav korak te da će diplomacija razriješiti problem, navodi Reuters.

Blic navodi kako je Putin povukao i usporedbu s bivšom Jugoslavijom.

– Pogledajte što su napravili Jugoslaviji, raskomadali su je i mislim da to neki ljudi žele učiniti nama. Ako pogledate što se događa, dobit ćete odgovor na pitanje tko to želi učiniti – rekao je Putin, ne navodeći koga točno optužuje.

"Moskva je odgovorna za smrti u sukobima"

Ukrajinski premijer Arsenij Jatsenjuk  optužio je Putina da pokušava sabotirati nadolazeće ukrajinske predsjedničke izbore i dodao da je Moskva odgovorna za smrti u posljednjim sukobima u istočnoj Ukrajini.

– Rusija igra samo jednu igru daljnjeg pogoršanja situacije, daljnjih provokacija jer je zadatak, kao što je Putin danas službeno objavio, propast predsjedničkih izbora 25. svibnja – rekao je Jatsenjuk novinarima u Kijevu.

Šansa za deeskalaciju

Ministri vanjskih poslova zapadnih i istočnih zemalja, uključujući SAD, Rusiju i Ukrajinu, danas će u Ženevi pokušati razriješiti ukrajinsku krizu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščitsja rekao je da još ima vremena za pregovore.

– Mislim da još uvijek imamo šansu za deeskalaciju situacije koristeći diplomatska sredstva – rekao je Deščitsja.

Američki predsjednik Barack Obama jučer je u intervjuu za CBS rekao da Rusija može očekivati daljnje sankcije ako podrži separatiste na istoku Ukrajine, prenosi Reuters.

– Dosljedno govorim da će biti posljedica svaki put kad Rusija poduzima korake namijenjene destabilizaciji Ukrajine i krši njezinu suverenost – rekao je Obama.

Vladimir Putin optužio je pak ukrajinsku vladu za riskiranje masovnog krvoprolića uporabom vojske za kršenje pobune na istoku zemlje.

– Oštra eskalacija ovog sukoba praktički stavlja zemlju na rub građanskog rata – rekao je Putin njemačkoj kancelarki ovaj tjedan, izvijestio je Kremlj.

Vojnici odložili oružje

Deseci ukrajinskih vojnika koji su poslani u Slavjansk, grad na istoku Ukrajine, u borbu protiv proruskih separatista, odbili su poslušati naredbe te su predali svoje oružje i oklopna vozila, prenosi ruski RT. Vojnici su navodno rekli da neće "pucati u vlastiti narod".

Ruska agencija Interfax, navodeći lokalne "samoobrambene aktiviste" javlja kako je oko 300 vojnika odložilo oružje i otišlo kući nakon pregovora u Slavjansku. Lokalno stanovništvo navodno nije dopustilo vojnicima da uzmu tenkove, no dopušteno im je da zadrže puške. RT također navodi kako je narod klicanjem pozdravio vojnike.

Dali im hranu

Protuvladini aktivisti koji su preuzeli tenkove tvrde da ih nisu zaplijenili, kako neki mediji pišu, već da su vojnici mirno "stali na stranu naroda". Jedan ukrajinski vojnik za RIA Novosti rekao je kako su poslani da se bore protiv ruskih okupatora, no iznenadila ih je situacija koju su zatekli na terenu.

– Slika koju smo vidjeli u Kramatorsku bila je potpuno drukčija. Pred sobom smo vidjeli skupinu mještana, uglavnom odraslih, žena i muškaraca. Objasnili su nam da ovdje nema stanovnika te da se nema tko boriti. Dali su nam hranu i razgovarali s nama – rekao je neimenovani vojnik.

>> Pogledajte ludo 'driftanje' Rusa s otetim ukrajinskim oklopnjakom

>> Ukrajinci zauzeli bazu u Kramatorsku, srušen jedan borbeni zrakoplov

Komentara 343

Avatar EI Indio
EI Indio
10:07 17.04.2014.

Srušeni helikopter uopšte nije ukrajinski već... Itar-tass je juče objavio da je oboren jedan ukrajinski avion tokom napada na aerodrom, a u međuvremenu na Jutjubu se pojavio snimak navodno ukrajinskog vojnog helikoptera koji je pogođen raketom i srušen iznad aerodroma.ma. Međutim, reč je o starom snimku. Helikopter sa snimka oboren je u Siriji i to još u februaru 2013. godine, a snimak o tome emitovala je još tada „Rusija danas“. Neko je izmontirao snimak i uklonio deo gde se vide teroristi iz Al Kaide.

DR
dojdeki-raus
15:16 17.04.2014.

Zakaj je skoro svaki komentar na ovoj stranici pisan srpskim? Kaj Rusi tak dobro plaćaju srpskim astroturferima? Aj se bar naučite pisat hrvatski, ovak vam ne bu nitko vjerovao i još vam se vaše astroturfanje obija u glavu.

Avatar Šljivovica
Šljivovica
14:44 17.04.2014.

Dođem vamo i 90% srba na ovome portalu, a na njihovm portalima nam pisu da idemo na svoje portale i da oni nikada ne idu na HR portale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije