Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIRKONI PRESTRAŠILI BRITANCE

Ruske hipersonične rakete mogu kao od šale potopiti nosače aviona

Nosač aviona
Foto: Toby Melville/Press Association/PIXSELL
26.03.2017.
u 18:33

Nove ruske rakete moći će se ispaljivati s kopna, mora i iz podmornica, a moći će koristiti i nuklearne bojeve glave

Rusija je izgradila hipersoničnu raketu Zirkon koja koja kao od šale može potopiti nosač zrakoplova, piše bitanski Daily Mail

U Kremlju su se pohvalili krstarećom raketom koja leti brziinom pet do šest puta bržom od zvuka. Britanski stručnjaci upozoravaju da bi takvi, neuhvatljivi projektili mogli uništiti njihove nosače aviona HMS Queen Elizabeth i HMS Prince of Wales, za čiju su izgradnju porezni obveznici izdvojili 6,2 milijarde funti.

Trenutno proturaketno naoružanje, s kojim raspolaže britanska mornarica, može zaustaviti napad raketa koje lete dvostruko manjim brzinama od ovih koje postižu novi ruski Zirkoni. Zbog toga će njihovi nosači, ponos britanske ratne mornarice, morati smanjiti borbeni radijus kretanja od 500 milja. To pak znači da će zrakoplovi i helikopteri teže i sporije stizati do svojih ciljeva. 

Ruski mediji bili su pak ovlašteni da objave kako će nove, hipersonične rakete biti montirane na tešku nuklearnu raketnu krstaricu Petar Veliki, taj admiralski brod Sjeverne flote, biti montirane već sljedeće godine. Ove rakete moći će se ispaljivati s kopna, mora i iz podmornica, a moći će koristiti i nuklearne bojeve glave.

Zikron koristi Scramjet tehnologiju koja miješa gorivo i zrak, što omogućava hipersonične brzine. To znači da projektili mogu putovati brzinama od 250 kilometara u manje od dvije minute. 

>> Ovo su najjače vojne sile svijeta

>> NYT: SAD nisu u stanju zaustaviti sjevernokorejski nuklearni i raketni program

Komentara 64

DU
Deleted user
19:49 26.03.2017.

Da, da... Zadnjih dvije godine se zatrpavamo s plasiranim vijestima o "svemocnom" Ruskom oruzju. A sad ozbiljno, je li itko vidio to oruzje? Konstantno najave tipa "za jednu godinu, za dvije godine, bla, bla..." Propaganda za naivne rusofilske glavice. NoviNovi tenk Armata? Gdje, kad, a nije u upotrebi. Novi lovci Suhoj? Gdje? Najavili ruski mediji. Novi transportni zrakoplovi. Kad? Od 2022?! Dajte molim vas, zar smo stvarno postali toliko naivni. Pravo oruzje se ne najavljuje na velika zvona. Sto bi se reklo "magla"...

DE
deda1234
21:04 26.03.2017.

pa da ako ne o srpskom oruzju ajmo malo o ruskom....! kaj nemate kaj pametnije za pisat

Avatar UHROAP
UHROAP
20:45 26.03.2017.

ovo je cista provokacija od vl.. red srva pa red rusa i u nedogled.. uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije