Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE NAVODE POČINITELJE

Rusija tvrdi da je meta napada hakera: 'Špijunirali su znanstvene i vojne ustanove'

haker
Foto: ilustracija
1/3
30.07.2016.
u 23:22

"Okolnosti upućuju (...) na planirani napad koji su izveli stručnjaci", ističe, ne navodeći tko su mogući počinitelji.

Ruske obavještajne službe priopćile su u subotu da su otkrile "planirani" informatički napad čija je svrha bila špijunirati dvadesetak organizacija, pa tako i javnih agencija te vojne industrije.

Savezno vijeće za sigurnost (FSB), sljednik sovjetskog KGB-a, navodi u priopćenju da je otkrio slučajeve inficiranja štetnim programom "namijenjenim informatičkoj špijunaži mreža dvadesetak organizacija na ruskom teritoriju".

Ciljane organizacije su "vladina i upravna tijela, znanstvene i vojne ustanove, vojno-industrijska poduzeća i druge, iznimno važne infrastrukture", dodaje FSB.

"Okolnosti upućuju (...) na planirani napad koji su izveli stručnjaci", ističe, ne navodeći tko su mogući počinitelji.

Ruska obavještajna služba tvrdi da je virus poslan u običnom privitku uz elektroničku poštu koji je hakerima omogućio da uhvate podatkovni promet, prisluškuju telefonske razgovore, uključe kamere i mikrofone zaraženih uređaja, čak da znaju koje su tipke na tipkovnici bile aktivirane.

Vijest FSB-a dolazi u času kada američka Demokratska stranka sumnjiči Rusiju da je odgovorna za objavljivanje u javnosti elektroničke pošte koja je pokazala da je čelništvo stranke favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Berniea Sandersa za predsjedničkog kandidata. Kremlj je zanijekao svako upletanje.

>> Haker koji je u zatvor strpao najvećeg zviždača

Komentara 4

Avatar Sputnik.news
Sputnik.news
09:51 31.07.2016.

Lopov vice drzte lopova...

DU
Deleted user
06:51 31.07.2016.

Putin uvodi zemlju u fazu klaustrofobije poput svih diktatora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije