Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova eskalacija?

Rusija: Turska će napasti Siriju da zaustavi Kurde

alep
Foto: Reuters/PIXSELL
06.02.2016.
u 07:18

Kurdi su prešli Eufrat, a to je za Erdogana “crvena linija”

Umjesto dogovora o prekidu vatre, rat u Siriji došao je do kritične točke te bi se frontalno mogli sukobiti Iran i Rusija protiv Saudijske Arabije i Turske. Naime, sve je izglednije da će Turska uz vojnu potporu Saudijske Arabije i Katara krenuti u kopnenu akciju u Siriji nakon što je sirijska režimska vojska uz potporu ruskih zračnih udara vratila veliki dio teritorija u području gradova Alepa, Latakije i Dare, te je ponovno izbila na granicu s Turskom i Jordanom.

Zatvaranje linije opskrbe

Međutim, ono što najviše zabrinjava Tursku, prema mišljenju analitičara, i što će je prisiliti na kopnenu akciju, činjenica je da su u proteklih godinu dana sirijski Kurdi zauzeli više od polovice sirijske granice s Turskom. U lipnju prošle godine zauzeli su glavnu liniju opskrbe Islamske države, preko graničnog prijelaza Tal Abijad sjeverno od Rake. Također, kurdske snage imaju još samo 90 km da potpuno zatvore linije opskrbe ISIL-a i ostalih sirijskih islamističkih skupina. Erdogan je u nekoliko navrata kazao kako je za njih “crvena linija” prelazak Kurda zapadno od rijeke Eufrat, što su Kurdi već i učinili zauzimanjem brane na Tišrinu. Da je na tursko-sirijskoj granici situacija napeta te se svaki tren može očekivati ulazak turskih trupa u Siriju potvrdio je glasnogovornik ruskoga ministarstva obrane, general Igor Konačenkov kazavši kako imaju ozbiljne razloge vjerovati da Turska intenzivno i tajno priprema vojnu intervenciju u Siriji, naglasivši kako je zbog toga Ankara i zabranila nadlijetanje turskog teritorija ruskim izviđačkim avionima.

Dogovarali strategiju

Nedavno je održan i sastanak turskog premijera Ahmeda Davutoglua te zapovjednika glavnog sto- žera turske vojske sa saudijskim kraljem Selmanom bin Abdul-Azizom koji su dogovarali strategiju kopnene akcije u Siriji.

>> Sirija: Francuska uništila kamp za obuku IS-a

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar lvan12
lvan12
07:43 06.02.2016.

Rokati svakoga tko ilegalno pređe granicu i u Siriju uđe kao agresor!

OP
opančar
09:14 06.02.2016.

samo ih deri putine, jadni masoni, stvarno si im omeo planove, a tako im ljepo krenulo.

RO
robertbruckner
11:12 06.02.2016.

A ti putine objavi i reci: u koliko turska napadne siriju mi cemo napasti tursku i to sa svfime sta imamao, culi smo prekjucer kako Keri i erdogan na koljenima klece i mole Putinja da vise ne bombardira njihove zajednicke borce teroriste iz IS koji beze ko zecevi iz Alepa-udari Putinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije