Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Washington post

CIA u tajnom dokumentu: Rusija se uplela u predsjedničke izbore na strani Trumpa!

Trump Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
10.12.2016.
u 08:55

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange odbija tvrdnje da je Rusija njime manipulirala u predizbornoj kampanji

Rusija se uplela u američke predsjedničke izbore ne bi li pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi, ocijenila je CIA u tajnom dokumentu koji je objavio Washington Post, nakon odluke Baracka Obame da se istraže navodi o hakerskim napadima tijekom predizborne kampanje.

Trumpovi suradnici su odmah odbili zaključke CIA-e rekavši da su analitičari koji su ih donijeli "isti oni koji su govorili da je (bivši irački predsjednik) Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje".

No nešto više od mjesec dana nakon izbora na kojima je republikanac pobijedio u utrci s demokratkinjom Hillary Clinton, ostaju pitanja o tome kakvo je bilo rusko upletanje u kampanju.

Nekoliko sati nakon odluke Baracka Obame da obavještajne službe "temeljito istraže što se dogodilo u izbornom procesu 2016.", list Washington Post je otkrio da je CIA u tajnom dokumentu zaključila da su osobe povezane s Moskvom poslale mrežnoj stranici WikiLeaksu, među ostalim, hakirane elektroničke poruke o računima bivšeg voditelja kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, Johna Podeste i demokratske stranke.

"Obavještajna zajednica ocjenjuje da je ruski cilj bio osigurati prednost jednom kandidatu, pomoći Trumpu da pobijedi", rekao je za Washington Post visoki dužnosnik upoznat s izvješćem koje su obavještajci podnijeli senatorima.

Post ipak napominje da dokumenat CIA-e nije izvješće u pravom smislu i ne odražava stajalište svih sedamnaest američkih obavještajnih agencija.

Potonje ipak ne raspolažu nikakvim dokazima da su čelnici Kremlja "naredili" posrednicima da hakirane e-mailove pošalju WikiLeaksu, rekao je za list dobro obaviješten izvor.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange odbija tvrdnje da je Rusija njime manipulirala u predizbornoj kampanji.

Po ovom dokumentu CIA-e, Moskva je djelovala preko "posrednika" kako se ne bi izravno miješala.

Bijela kuća je obećala da će upoznati kongresnike s rezultatima istrage koju je zatražio Obama, ali ističe da će oni sigurno sadržavati osjetljive informacije koje se neće moći iznijeti u javnosti.

"Mora biti jasno: ovo nije pokušaj preispitivanja izbornih rezultata", istaknuo je Eric Schultz, glasnogovornik američke vlade.

>> Ovim reklamama promovirao se Trumpov potencijalni ministar! 'Volim kada lijepe žene u bikiniju jedu burgere'

Komentara 15

DA
Darko22
10:10 10.12.2016.

Aha da CIA, agencija koja organizira coup-ove i upliće su u izbore po čitavom svijetu, koja izvršava ubojstva i koja provodi eksperimente po svojim vlastitim građanima (MKUltra), siguran sam da se njima može vjerovati na riječ.

AA
aabbcc
16:24 10.12.2016.

Ako, samo steta sto se Putin nije kandidovao da im bude president, pa da ameri imaju za koga glasati.

KI
kimi
11:26 10.12.2016.

Zna CiA kako se to radi...Amerika je još davno proglasila skoro celu planetu zonom svojih strateških interesa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije