Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE

Rusija planira zabranu uvoza hrane sa Zapada produljiti do kraja 2017.

Dmitrij Medvedev
Foto: Peer Grimm/DPA/Pixsell
1/3
27.05.2016.
u 16:05

Peticija predsjedniku bit će pripremljena, rekao je premijer Dmitrij Medvedev

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je svojim ministrima da izrade prijedloge za produljenje zabrane uvoza hrane iz brojnih zapadnih zemalja do kraja 2017. godine.

"Zadužio sam vladu da pripremi prijedlog produljenja protusankcija ne samo za godinu dana, već do kraja 2017. Peticija predsjedniku bit će pripremljena", rekao je Medvedev na sastanku Ruskog saveza industrijalaca i poduzetnika. 

Produljenje zabrane uvoza hrane omogućilo bi ruskim proizvođačima hrane dugotrajnija ulaganja, rekao je.

Rusija je 2014. zabranom uvoza svježih prehrambenih proizvoda iz brojnih zapadnih zemalja odgovorila na sankcije koje je njoj nametnuo Zapad zbog aneksije  poluotoka Krima i potpore separatistima u istočnoj Ukrajini.

Godine 2015. Rusija je te sankcije proširila i na Tursku. Moskva je objasnila da su njezine sankcije prilika ruskim proizvođačima da razviju djelatnost tako da mogu sami opskrbljivati ruske potrošače bez uvoza europskih proizvoda.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak na sastanku Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u Japanu da je prerano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji.  

Međutim, njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier priznao je ovaj tjedan da u Europskoj uniji postoji otpor prema produljenju europskih sankcija Rusiji. "Bit će nam teže nego lani naći zajedničko stajalište o tom pitanju", rekao je Steinmeier. 

Europljani ukidanje sankcije Rusiji uvjetuju poštivanjem Sporazuma iz Minska iz veljače 2015. kojima su se Ukrajina i Rusija obvezale prekinuti sukob na istoku Ukrajine gdje je u dvije godine ubijeno 9300 ljudi. Sukobi su oslabili, ali se primirje redovito krši i ubire žrtve. Pregovori zapinju oko održavanja lokalnih izbora u područjima koja su se otela središnjoj ukrajinskoj vlasti i pod kontrolom su proruskih pobunjenika.

Komentara 30

Avatar superhik74
superhik74
16:35 27.05.2016.

Sve vise i vise mirise (smrdi) na pripreme za novi rat. Ovaj bi mogao biti i konacni za planet zemlju ali s obzirom koliko smo tupi to i zasluzujemo. Jedino mi je zao zivotinja koje ce niti krive niti duzne nestati zajedno s nama.

DU
Deleted user
16:47 27.05.2016.

Europa skvići pod sankcijama kao i Rusija samo nas naši takozvani slobodni novinari o tome ne izvještavaju. Isto tako nam ne govore kako su u Francuskoj seljaci gnojivom zalili zgradu lokalne vlade. To je bio lijep prizor dok policija čuvala prilaze zgradi odjednom sa velikim pumpama seljak iz svog traktora je zalio cijelu zgradu sa gnojivom

Avatar nekakav
nekakav
18:57 27.05.2016.

tupi europljani ne kuže da je ovo kuhinja amerikanaca. rusija će ovo iskoristiti za jačanje svoje industrije i poljoprivrede. zahvaljujući našim medijima, mi ne znam oda se u rusiji svaki tjedan otvori jako puno tvornica, koje proizvode nešto što sese prije uvozilo. nekako vam su promaknule vijesti o ogromnom uvozi junica u rusiju... gradi se par gigantskih farmi svinja. a vi sanjajte pomoć unije domaćim proizvođačima mandarina... da, to će nas spasiti. pa tšo se niste rusiji priključili, a ne uniji? jadna je naša zemlja, kao i ostatak istočne europe. najveći izvoz i jedini profitabilan im je rusija. pitajte estonce, litvance, kako uživaju u izvozu ribe.... ili kako im glavne luke se hoće pretrgnuti od silnog posla nakon odlaska ruskih poduzeća. hehe, pojma nemate da unija štampa tolke eure bez pokrića da bi prikrila strahovitu rupu. što u glavama, što u novčaniku. njemačka, glavna sila eu-a, ostaje bez velikih stranih narudžbi. mislim, rh, portugal, irska, baš i nisu neki partneri... al eto, jedan siemens javno prigovara sankcijama, jer radi njih njegove poslove sa željeznicama u rusiji uzimaju kinezi, indijci... a posebno veseli suradnja sa amerikancima, koji su prošli mjesec otvorili tvornicu helikoptera u rusiji. a nama prodajete priče o skoro pa gotovom ratu sa rusima! možda je zato engleska od rusa uvezla dvaput više plina nego ranije... samo ne smanji ovisnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije