Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozivni uređaji

Rusija optužila Tursku da snadbijeva Islamsku državu

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.05.2016.
u 08:17

Čurkin je napisao da analiza kemijskih komponenti eksploziva zaplijenjenog od islamista u iračkom gradu Tikritu i sirijskom gradu Kobani pokazuje da su one ili proizvedene u Turskoj ili su isporučene u toj zemlji bez prava za daljnji izvoz.

Rusija je optužila Tursku da snadbijeva džihadiste Islamske države komponentama za improvizirane eksplozivne uređaje.

U pismu koje je ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin poslao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu navodi se kako su ovi uređaji u širokoj upotrebi za izvođenje terorističkih akcija.

Čurkin je napisao da analiza kemijskih komponenti eksploziva zaplijenjenog od islamista u iračkom gradu Tikritu i sirijskom gradu Kobani pokazuje da su one ili proizvedene u Turskoj ili su isporučene u toj zemlji bez prava za daljnji izvoz.

Ruski veleposlanik je optužio pet turskih kompanija da su Islamskoj državi isporučile aluminijski prah, amonijev nitrat, vodikov peroksid i druge materijale koje su proizvele razne turske i strane kompanije.

"Ove činjenice ukazuju da su se turske vlasti namjerno uključene u aktivnosti Islamske države," kazao je Čurkin.

Glasnogovornik Turskog ministarstva vanjskih poslova u Ankari nazvao je pismo "najnovijim primjerom propagandne kampanje Rusije protiv Turske, a kao takva ne može biti ozbiljno shvaćena".

Rusija je i početkom travnja optužila Tursku za pomaganje Islamskoj državi. Rusi su tada tvrdili da je Turska glavni opskrbljivač oružja i vojne opreme boraca Islamske države.

>> '28 ljudi poginulo u zračnom napadu na izbjeglički kamp'

>> Povijesnim revizionizmom do turskih investicija

Komentara 14

LD
lopov drpiga
10:14 26.05.2016.

Turska glavni distributer isilove nafte? Ne bi oni :)

ML
mladenov
11:57 26.05.2016.

Nema potrebe za tim uopšte...zapad to nikad neće priznati.

Avatar Getrib
Getrib
12:17 26.05.2016.

Ujedinjeni protiv svjetskog terorizma, samo im neprijatelji nisu isti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije