Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VETO ZA SIRIJU

Rusija i Kina blokirale sankcije UN-a protiv Sirije

sirija
Foto: Reuters
1/4
28.02.2017.
u 20:23

Devet članica Vijeća glasovalo je za rezoluciju, Bolivija je bila protiv, dok su Egipat, Etiopija i Kazahstan bili suzdržani

Rusija je u utorak uložila svoj sedmi veto kako bi zaštitila sirijsku vladu od mjera Vijeća sigurnosti UN-a, blokiravši pokušaj zapadnih sila da nametnu sankcije Damasku zbog optužbi za napade kemijskim oružjem tijekom šestogodišnjeg rata u Siriji.

Kina je podržala Rusiji i uložila svoj šesti veto na rezoluciju o Siriji. Rusija je priopćila da bi ta rezolucija, koju su izradile Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države, naškodila mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom UN-a između zaraćenih sirijskih strana u Ženevi, koji su počeli prošli tjedan. 

Devet članica Vijeća glasovalo je za rezoluciju, Bolivija je bila protiv, dok su Egipat, Etiopija i Kazahstan bili suzdržani. Da bi rezolucija prošla, potrebno je devet glasova "za", a SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija ili Kina ne smiju uložiti veto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u utorak nacrt rezolucije "u potpunosti neprimjerenim".

"Za moje prijatelje u Rusiji ova je rezolucija vrlo primjerena", rekla je Vijeću sigurnosti američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley nakon glasovanja.

"Ovo je tužan dan za Vijeće sigurnosti kada članice počinju davati izgovore za druge države članice koje ubijaju svoj vlastiti narod. Svijet je definitivno postao opasnije mjesto", kazala je ona.

Zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Vladimir Safronkov rekao je da su izjave protiv Moskve u Vijeću sigurnosti "nečuvene" i dodao: "Bog će vam suditi".

"Današnji sukob nije rezultat našeg glasovanja. To je rezultat činjenice da ste se odlučili za provokacije a puno ste ranije znali koje je naše stajalište", kazao je Safronkov.

Rezolucijom se željelo zabraniti dostavu helikoptera sirijskoj vladi, te staviti sirijske vojne zapovjednike na crnu listu nakon što je međunarodna istraga pokazala da su sirijske vladine snage odgovorne za tri kemijska napada.

>> Kako je Rusija zaradila na ratu u Siriji

>> Sirijska vlada u Ženevi zahtijeva da oporba osudi napade na Homs

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
07:54 01.03.2017.

ne postoje dokazu za 'međunarodnu istragu' koja bi dokazala odgovornost službene sirije za kemijski napad. postoje indicije, naravno, radi optužbi, ali dokaza nema, a jedino dokazi nešto znače. a ti kemijski napadi su se dogodili u područjima gdje su izmiješanee vladine i terorističke snage. zanimljivo da se radi veta sad ruse napada, jer kao blokiraju napore zapada za postizanjem mira... a svima je jasno da se želi onemogućiti siriji da se brani. a zašto un ne uvede sankcije saudijskoj arabiji radi napada na jemen? ono, ajmo se tako igrati. ali ne, saudijci predsjedavaju vijećem un-a za ljudska prava! treba biti smijeha na ovom svijetu, da. a kolko je amerika puta dala veto na bilo kakvu optužbu ili pak prijetnju izraelu? ajd, brojimo malo. sssr je puno puta vetom sprečavao neke stvari, kao i amerikanci. ali sssr je to radio ipak zbog humanijih i razumnijih stvari, tipa tjeranja kine na priznavanje mongolije, pa su blokirali priznavanje novih afričkih država. englezi su davali veto, uglavnom zbog sprečavanja osude amerikanaca (tipa invazije na panamu). amerikanci pak uglavnom zbog izraela. zato i ne postoji niti jedna un rezolucija koja bi izrael na nešto tjerala prisiljavala. ne postoji, unatoč uvjeravanjima na neke da postoji. obama je naredio veto pred pola godine, al to je više unutarpolitički, bez stvarnih implikacija po izrael. rat u siriji može se zaustaviti samo ako zapad prestane rušiti druge države. a znate da se ono što drugima radite i vama bude? tko pod drugim jamu kopa... nije ta uzrečica samo tako nastala. a zapad je pod drugima iskopa jame velike ko oceane. ali i sam je nad ponorom. ono što je assad krivo napravio jest prvi mjesec pobune. sve pohvatati i povješati. kod njih je smrtna kazna i dalje na snazi, kao i u saudijskoj arabiji, kuvajtu, americi, sve velikim i civiliziranim demokracijama....

Avatar lvan12
lvan12
22:08 28.02.2017.

Kakve klaune ovi glume s tim rezolucijama kada je jasno i najavljeno da će biti odbijene vetom kine i rusije... Samo rade cirkus od UNVS.

Avatar Proleter
Proleter
00:52 01.03.2017.

SAD, UK i Francuska su i prije pisanja rezolucije znale da će Kina i Rusija uložiti veto. Ne znam što im uopće treba ova prezentacija nemoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije