Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili snimku

Rusi uspješno testirali balističku raketu s nuklearne podmornice

Rusi uspješno lanisirali projektil s podmornice
Foto: Youtube
1/2
30.10.2014.
u 20:54

Podmornica je lansirala projektil dok je bila uronjena u Barentsovu moru, a on je pogodio ciljanu metu na Kamčatki

Ruska nuklearna podmornica ''Jurij Dolgoruki'' jučer je uspješno testirala lansiranje balističkog projektila Bulava. Podmornica je lansirala projektil dok je bila uronjena u Barentsovu moru, a on je pogodio ciljanu metu na Kamčatki, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju, javlja RT.

Projektili Bulave imaju domet 10.000 kilometara, a mogu nositi 10 hipersoničnih nuklearnih bojnih glava. Svaka podmornica ''Jurij Dolgoruki'' može nositi 16 balističkih projektila.

Kada bi se gledao broj incidenata nad nebom iznad Europe u posljednja tri dana, površnom promatraču činilo bi se da se nalazi u jeku najgoreg doba hladnog rata Istoka i Zapada te da su trupe pod zapovjedništvom Moskve samo na korak od opće invazije na Stari kontinent. Naime, NATO je u ta tri dana presreo dvadesetak ruskih borbenih letjelica, koje su u jednom od slučajeva doletjele čak do obala Portugala i ruba njegova zračnog prostora.

Iznad Sjevernog mora norveški su zrakoplovi F-16 podignuti kako bi presreli i zaustavili formaciju od četiri ruska strateška bombardera Tupoljev Tu-95 te četiri zračna tankera Iljušin Il-78. Kad su spazili norveške lovce na nebu, šest se zrakoplova okrenulo i vratilo prema Rusiji, dok su dva bombardera nastavila prema jugozapadu, leteći uz obale Europe. S teritorija Velike Britanije dignuto je nekoliko lovaca Typhoon, no Rusi su nastavili dalje. Tek kada su došli nedaleko od Portugala, kada je i Portugal dignuo svoje ratno zrakoplovstvo, Rusi su se okrenuli i vratili u svoje baze. Nijedna ruska letjelica nije održavala kontakt sa zračnom kontrolom ni s lovcima NATO-a, a nisu bili uključeni ni transponderi koji bi zrakoplove mogli identificirati.

Slične letjelice, bombarderi, ali i lovci Su-27 prodrli su u drugom slučaju duboko iznad Crnog mora gdje su ih presreli turski lovci. Najveća je ipak gužva i najveći broj bliskih kontakata na samom sjeveru Europe, iznad Baltičkog mora. U nekoliko odvojenih incidenata u posljednjih nekoliko dana rusko je ratno zrakoplovstvo ulazilo u ovaj prostor s cijelim nizom lovaca i lovaca bombardera, a u svojevrsnoj igri mačke i miša presretali su ih zrakoplovi nekoliko zemalja NATO-a okupljenih oko misije Baltic Air Policing koja jamči sigurnost baltičkih zemalja i Poljske.

>> NATO-vi lovci presreli skupinu od čak 7 ruskih aviona nad Baltikom

>> Pregovori Rusije i Ukrajine oko isporuke plina nastavljaju se večeras

Komentara 15

RA
Rangostar
21:16 30.10.2014.

Mi ih presretnemo a oni voze dalje mi ih opet presretnemo a oni dalje mi opet a oni dalje. Možda oni i ne znaju da smo ih presreli ili oni misle da smo se onako usput , sreli '.

RA
Rangostar
22:29 30.10.2014.

Bolje i to nego da su testirali nuklearnu raketu sa balisticke podmornice.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
02:20 31.10.2014.

He, he, he...ovdje nema "zone zabrane leta" , pa nije to Libija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije