Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upad u sustav

Rusi su čitali mailove Baracka Obame

Barack Obama
Reuters/PIXSELL
26.04.2015.
u 09:34

Ruski hakeri nisu mogli čitati Obamine mailove koji imaju oznaku tajnosti.

Ruski hakeri, koji su uspjeli upasti u računalni sustav Bijele kuće prošle godine, mogli su čitati i mailove američkog predsjednika Baracka Obame, piše New York Times, prenosi BBC.

Ruski hakeri nisu mogli čitati Obamine mailove koji imaju oznaku tajnosti, ali svejedno je ovo vrlo neugodna činjenica za SAD. Otkriće da su hakeri u listopadu prošle godine upali u dio računalnog sustava Bijele kuće, koji sadrži podatke koji nisu tajni, dovelo je do djelomičnog gašenja tog sustava.

Došli do mailova koje je američki predsjednik primao ili slao

Hakeri koji su uspjeli prodrijeti duboko u sustav koji ne sadrži tajne podatke State Departmenta, čini se da nisu uspjeli ući u dobro zaštićene servere koji kontroliraju poruke sa BlackBerryja Baracka Obame.

No, pristupili su arhivama e-mailova ljudi u Bijeloj kući, ili i nekih izvan Bijele kuće, sa kojima Obama stalno komunicira. Sa tih su računa došli do mailova koje je američki predsjednik primao ili slao. Mnogi viši dužnosnici imaju dva računala u svojim uredima, od kojih su jedni spojeni na dobro zaštićenu mrežu za tajne podatke, a drugi je za komunikaciju koja se ne označava tajnom.

No, New York Times piše da dužnosnici često preko sustava koji nije zaštićen šalju vrlo bitne podatke kao što su rasporedi, pišu o komunikaciji sa veleposlanici i diplomatima, raspravljaju o politikama i drugim bitnim stvarima.  

>>Najsofisticiraniji hakerski napad na SAD: 'Tragovi upućuju na Ruse'

>>Kineski hakeri probili se do Obamine Bijele kuće

Komentara 14

AN
anticenzura
10:11 26.04.2015.

A oni citaju mailove citavog svijeta, i spijuniraju sve zivo. Bravo za Ruse, tako i treba, uzvratiti udarac da znaju da nisu nepobjedljivi.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
09:57 26.04.2015.

Neka čitaju koliko hoće on dobiva svoja naređenja usmeno.On nedonosi nikakve odluke . U americi su davno sa tim raskrstili.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:31 27.04.2015.

To se zove : "Full spectrum dominance" Izgleda da jako "dominiraju" u cybersecurity, kada im Rusi citaju elektronsku postu predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije