Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme diktatura

Rumunji ne vraćaju prisilno oduzetu imovinu

nijemci rumunjska povrat imovine
Foto: screenshot/Deutche Welle
04.08.2015.
u 09:28

Pripadnici njemačke manjine u Transilvaniji imali su sreću u nesreći - oni su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća mogli napustiti Rumunjsku uz pomoć Njemačke

Jedno od mračnih poglavlja rumunjske prošlosti je razdoblje komunističke diktature. Razdoblje je to o kojem svakako treba govoriti i pisati kako bi se u taj mrak unijelo više svjetla. Ono što se zna je da je komunistički diktator Nicolae Ceausescu desetljećima željeznom rukom i bez milosti vodio zemlju proganjajući sve koji nisu bili na njegovoj liniji.

Pripadnici njemačke manjine u Transilvaniji imali su sreću u nesreći - oni su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća mogli napustiti Rumunjsku uz pomoć Njemačke. Ali iza sebe su morali ostaviti imanja koja sada mnogi od njih žele natrag. To je, međutim, i u današnjoj demokratskoj Rumunjskoj donkihotovski pothvat. 

>> Ne liže se svugdje isto - sladoledom oko svijeta

Komentara 3

HR
hromcan
16:57 04.08.2015.

Dobro su podtupili.

Avatar nekakav
nekakav
11:49 04.08.2015.

mogao se autor malo više potruditi, pa nam pojasniti razloge zašto ljudi ne mogu vratiti svoja imanja. da vidimo gdje je i kolka razlika između nas i rumunja. mi smo krenuli s povratom imovine oduzete u vrijeme ...., da nene nabrajam krležijanski naziv jednog doba. i što bi sad? ciljano jednima vraćali, drugima ne? recimo, vratiti 'običnim' ljudima imanja, a velikašima, tj. vlasteli, ne? ili crkvi ne? ako se vraća, vraća se svima. najlakše bi bilo kad ne bi bilo povrata. ali je omogućen, i tu priča staje. inače, naslov sugerira nešto drugo nego što tekst upućuje. prema naslovu, rumunji su prisilno uzeli nečiju imovinu (u glavi ostaje dodatak da su i nekog otjerali...), a iz teksta da je njemačka zvala te ljude, da napuste svoju zemlju rumunjsku, i dođu živjeti u njemačku, i još im za to dala neku paru. a naravno, svoje su ostavili. a država, kakva god da je bila rumunjska u to doba, vjerojatno je napuštenu imovinu mogla uzeti. zašto i ne bi? zaboravljate da svaka zemlja ima neke zakone, i to je pravni okvir u kojem se živi. ako rh propiše da u imovinu rh ulazi imovina koja se ne koristi dulje od 10 godina neprekidno, onda će to tako biti. a vi se slikajte.

Avatar Lutkica
Lutkica
23:11 04.08.2015.

balkanska posla, najveći osjećaj za privatno vlasništvo imaju ameri koji ispale metak u čelo svakome tko se usudi dirati njihovo, moš mislit što bi napravili da im otmu toliku imovinu..eheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije