Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRAĆUJE PUTOVANJE

Rješavanje prometnih problema: Norveški projekt kakav svijet još nije vidio

podvodni tunel
Foto: Screenshot Youtube
1/3
27.07.2016.
u 14:50

Norvežanima vožnja kroz ove tunele ne bi trebala predstavljati problem budući da se u zemlji nalazi 1150 tunela od kojih je 35 pod vodom

Ako želite voziti više od tisuću kilometara između norveške luke Kristansand i Trodenheima, budite spremni da u automobilu provedete najmanje 21 sat.  

Za prosječnu brzinu od oko 50 kilometara na sat "odgovorne" su geološke značajke Norveške pa tako autocesta E39 prelazi sedam raskošnih fjordova, a to znači i sedam putovanja trajektom.

Novi projekt vrijedan 25 milijardi dolara trebao bi smanjiti to putovanje na nešto više od 10 sati. Norvežani tako svoje fjordove planiraju povezati podvodnim tunelima koji bi bili smješteni na 30-ak metara ispod vode.

Kako piše The Wire, prvi podvodni plutajući tunel bio bi postavljen u Sognefjord. Tunel se sastoji od dvije betonske cijevi duge više od 1,2 kilometara koje će na 30-ak metara dubine držati pontoni. Vožnja kroz ove tunele bila bi kao vožnja kroz bilo koji drugi tunel.

Ovaj projekt nije toliko težak kako izgleda budući da se koriste već poznate tehnologije: betonske konstrukcije iz tunela, pontoni plutajućih mostova i tehnologija koja se koristi na naftnim platformama.

Ipak, postoje neke nepoznanice. Norveški inženjeri rade na izračunu količine vjetra i valova koje plutajuće strukture mogu podnijeti te kako bi struje utjecale na njihovo kretanje. 

Norvežanima vožnja kroz ove tunele ne bi trebala predstavljati problem budući da se u zemlji nalazi 1150 tunela od koji je 35 pod vodom. Projekt vrijedan 25 milijardi dolara trebao bi biti gotov do 2035. godine.

>> Kinezi podižu supergrad za 130 milijuna ljudi. Bit će velik kao dvije i pol Hrvatske

Komentara 6

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
17:31 27.07.2016.

mi bi mogli ispod slovenije do Trsta treba samo 25 metara tunela

MN
mate.no
16:48 27.07.2016.

Njima to ne predstavlja problem, iskustva imaju, a novaca jos vise. Neka, samo naprijed

TA
taxiico
19:48 27.07.2016.

a kad je Ruza Tomasic iznijela to kao prijedlog zamjenu za peljeski most onda su je ismijavali. a stvarno tehnologija vec poznata puno jeftinije i sve mogu domaće firme odraditi i koliko otoka mozemo povezati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije