Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova zvijezda EU

Renzi vodi blok protiv Merkel i štiti Putina od novih sankcija

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.10.2016.
u 21:40

Talijanski premijer balansira između Bruxellesa, Moskve i Obame

U manje od 48 sati talijanski premijer Matteo Renzi pokazao se i kao dragi gost u Washingtonu, u čiju čast američki predsjednik Barack Obama organizira svoju posljednju državničku večeru, i kao dragi prijatelj Moskve, u čiju je korist preksinoć na summitu Europske unije u Bruxellesu uspio ublažiti zaključke koji su trebali uime EU pozvati na uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog zločina u Alepu, ali su ublaženi tako da pozivaju da se razmotre “sve raspoložive opcije ako se napadi nastave”.

Njemačka kancelarka, francuski predsjednik i britanska premijerka zagovarali su oštrije zaključke Europskog vijeća i u jednom trenutku u nacrtu za raspravu spominjale su se “dodatne restriktivne mjere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju režim”. No Renzi je nakon 9-satne borbe uspio ublažiti zaključke.

– Ne vidim kako bi nove sankcije dovele do postizanja mira u Siriji. Riječi koje su na kraju usvojene u konačnom dokumentu dobre su jer smo rekli da treba učiniti sve što je moguće kako bi došlo do mirovnog dogovora u Siriji – rekao je Renzi.

Dramatičnosti trenutka doprinijela je i činjenica da su ruski ratni brodovi zaplovili Sjevernim morem kroz kanal La Manche prema Gibraltarskom tjesnacu i dalje prema Siriji, gdje se očekuje da će sudjelovati kao pojačanje u konačnom napadu na Alep.

Na summitu EU nije Renzi bio jedini koji je želio biti oprezan i ne srljati u nove sankcije Rusiji. Ni Austrija, Grčka, Cipar i Španjolska nisu bili skloni oštrijim zaključcima, no prepustili su Renziju da vodi tu raspravu protiv sankcija.

Pojedini mediji vide sve ovo kao još jedan poraz njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je na ulasku na summit izjavila da je ruska podrška sirijskom režimu u bombardiranju Alepa potpuno neljudska. No ni Merkel se nije zalagala da se sankcije uvedu odmah, već se zalagala za oštriju formulaciju koja bi zaprijetila sankcijama u nekom drugom trenutku. Francuski predsjednik François Hollande ustvrdio je na kraju da formulacija koja je konačno usvojena ostavlja mogućnost da se u slučaju daljnje eskalacije zločina u Alepu sankcije ipak uvedu.

>> Renzi vodi blok protiv Merkel

Komentara 58

JB
jbvjetar
22:59 22.10.2016.

Bravo Renzi , konacno da neki europski politicar kaze istinu a ne da se ponasa kao vodonosa od one istocnonjemacke glupace koja vodi svoje privatne ratove protiv rusije. Prvo sa huskanjem ukrajine poslije turske .

Avatar lvan12
lvan12
23:06 22.10.2016.

Bude li uporan pri svojem stavu, nažalost neće dugo... wahsington i brisel trebaju pudlice kao plenkovića koji će lajati da je "zločin" eliminacija terorista, čak i od UN-a proglašenih terorističkih organizacija...

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:43 22.10.2016.

Ako je točno što piše onda je Renzi pametan čovjek koji vidi odakle vjetar puše. A ovaj Plenković je običan detuđmanizator i izdajica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije