Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TEŠKOG PORAZA

Renzi i službeno više nije premijer Italije

Matteo Renzi talks to President Sergio Mattarella
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.12.2016.
u 20:36

Potrebno je sastaviti vladu koja će voditi zemlju do novih izbora. No, ne moze se izaći na izbore, jer nema izbornog zakona za Senat,

Talijanski premijer Matteo Renzi odmrznuo je svoju ostavku koju je u ponedjeljak podnio predsjedniku republike Sergiju Mattarelli, nakon poraza na referendumu o ustavnim reformama. Danas u 19 sati ponovno je otišao u Quirinale, predsjedničku palaču, i kazao Mattarelli kako više ne postoje razlozi za njegovim ostankom na premijerskom položaju jer je tijekom dana i Senat usvojio državni proračun za slijedeću godinu.

Mattarella je prihvatio ostavku Renzijeve vlade s obveznim ritualom, uz rezervu i s obvezom da ta vlada obavlja samo obvezne dužnosti, te je već odredio kako će u četvrtak u 18 sati započeti konzultacije za sastav nove vlade, koje će se nastaviti u petak i subotu za kada je predviđeno da će primiti predstavnike tri najveće stranke, pokret Naprijed Italijo, Pokret 5 zvijezda i Demokratsku stranku u čijem izaslanstvu neće biti njezin tajnik Renzi.

Uvjet za prihvaćanje ostavke bio je usvajanje državnog proračuna. Vlada je zatražila glasovanje o povjerenju na proračun kako bi se ubrzalo njegovo izglasavanje. Proračun, koji je već usvojio Zastupnički dom, danas je u Senatu izglasovao sa 173 glasova "za" i 108 "protiv".

Potrebno je sastaviti vladu koja će voditi zemlju do novih izbora. No, ne moze se izaći na izbore, jer nema izbornog zakona za Senat, a o valjanosti izbornog zakona za Zastupnički dom se ustavni sud treba očitovati 24. sijecnja 2017.

Dakle tek nakon 48 dana bi se moglo znati kada bi se mogli sazvati prijevremeni parlamentarni izbori. Renzi je predložio večeras da vladu, koja će zemlju voditi do izbora, čine sve političke snage, ali druge stranke, na celu sa Pokretom 5 zvijezda, odbijaju takvu vladu.

>> Renzi podnio ostavku, ali odlazi tek nakon što bude usvojen proračun za 2017.

Komentara 1

Avatar lvan12
lvan12
23:08 07.12.2016.

Još dvoje za sljedeću godinu i svijet će moći predahnuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije