Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Rekordna cijena: Deblo javora na licitaciji prodano za gotovo 10 tisuća eura

deblo, drvo
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
16.02.2017.
u 09:54

Licitaciju već 11 godina organiziraju udruge vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije, jer je plasman kvalitetnog drveta, nakon višegodišnjeg propadanja domaće drvne industrije i zbog sve manjeg broja pilana, uglavnom ovisan o stranoj potražnji.

Rekordnu cijenu na tradicionalnoj licitaciji dragocjenijih vrsta drvnog materijala, koja se održava u Slovenj Gradecu u sjevernoj Sloveniji, ove je godine postigao zdrav komad debla gorskog javora, prodan za čak 9900 eura.

Drugu najvišu cijenu postigli su sortimenti orahovine, čije se drvo ove godine prodaje za oko 6000 eura za kubik.

Cijena javora – rekordera bila bi i viša da se stablo prilikom sječe nije prelomilo, što mu je smanjilo vrijednost, priznao je vlasnik iz okolice Kočevja.

Kupci iz Austrije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja kupuju zimi na licitacijama kvalitetni gorski javor koji se smatra "europskom ebanovinom". Drvo gorskog javora koristi se u izradi furnira za luksuzni namještaj, jahte i automobile, a manje količine rabe i vrhunski majstori za izradu nekih instrumenata, osobito koncertnih violina.

Gorski javor (lat. Acer pseudoplatanus) biljka je iz porodice Aceraceae, a raste u sredogorju i planinskom području Europe i Male Azije. U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća, a najčešće raste s bukvom i jelom.

Cijene na 11. licitaciji u Slovenj Gradecu bile su za četvrtinu više nego lani pa su prodavači bili zadovoljni. U ponudi je bilo više od 1885 kubičnih metara svih vrsta drveta. Gotovo sve se prodalo, a ove je godine bio prisutan i jedan kupac iz Hrvatske.

Licitaciju već 11 godina organiziraju udruge vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije, jer je plasman kvalitetnog drveta, nakon višegodišnjeg propadanja domaće drvne industrije i zbog sve manjeg broja pilana, uglavnom ovisan o stranoj potražnji.

>> Hrvatske šume staju na kraj krađi i preprodaji drva iz šume

>> Najtraženija bukovina i grabovina

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
10:17 16.02.2017.

Pod hitno i kod nas uvest burzu, i javnu licitacijudrva pogotovo Hrasta iz Spaćvanskog bazena. Da nam se ne dogode Talijani koji su rado došli u Vukovar da zaposle 500 radnika ali uvjetuju da dobiju sirovinu po cijeni ogrjevnog drva. Na taj način i Spačva D.D. moze radit profatibilno i nebi bilo radit isto takvu tvornicu a koja je treča u krugu 20 km.

Avatar JMslbrod
JMslbrod
11:59 16.02.2017.

Prodajemo se sami tuđinu!,a valjda bolje nismo ni zasluzili ,ali zato imamo svoje drzave "neovisne"!

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
19:26 16.02.2017.

to će za izradu glazbala,violina,tambura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije