Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na vehabije

Reis Kavazović: Džihadistima oduzmimo bh. državljanstvo!

Reif Kavazović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.01.2015.
u 00:15

Onaj tko ne poštuje zakone svoje zemlje mora snositi sankcije i posljedice

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reis Husein Kavazović, otvoreno je podržao ideju da se osobama koje se bore na stranim ratištima, kao što su Sirija i Irak, oduzme bosanskohercegovačko državljanstvo. – Smatram da bi država trebala oduzimati državljanstvo onima koji su otišli na tuđa ratišta voditi ratove uime drugih država – kazao je reis Kavazović u intervjuu Dnevnom avazu.

Na braniku islama

Toga je stava, kaže, jer oni ne poštuju zakone BiH, a onaj “koji ne poštuje zakone ove zemlje treba snositi sankcije i posljedice tog nepoštivanja”.

– Podržavam ove glasove koji se čuju u Europi, koji također kažu da onima koji su otišli ubijati tamo negdje u bijelom svijetu treba oduzeti državljanstvo zemlje iz koje su otišli – kazao je reis Kavazović.

Ovakva reakcija uslijedila je nakon što su povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta bili uključeni u seriju incidenata u kojima su napadani svećenici Islamske zajednice BiH, ali i muslimanski vjernici koji, po mišljenju radikalnih vehabija, ne prakticiraju “pravi islam”.  Prema podacima kojima raspolažu obavještajne i policijske strukture u BiH, oko 200 tamošnjih državljana proteklih je godina sudjelovalo u oružanim sukobima u Siriji i Iraku. Nekoliko desetaka ih je poginulo, a određen broj džihadista vratio se u BiH. Upravo njih smatra se odgovornima za seriju incidenata, poput fizičkog napada na imama iz Velike Kladuše koji je javno kritizirao vrbovanje muslimana iz BiH za odlazak na sirijsko ratište. Parlament BiH prošle je godine usvojio zakon koji predviđa kazneni progon onih državljana BiH koji u paravojnim formacijama ratuju u drugim državama. Za sudjelovanje u oružanim sukobima izvan BiH predviđene su kazne do tri godine zatvora, dok će se oni koji organiziraju odlazak građana BiH na strana ratišta suočiti s kaznom od 10 godina zatvora. Prvi kojem bi mogla biti izrečena ova kazna neformalni je vođa vehabijske zajednice u BiH Bilal Bosnić kome se sudi po novom zakonu.

Poništavanje putovnica

Zakonodavstvo BiH ne predviđa mogućnost oduzimanja državljanstva onima koji ratuju na stranim ratištima. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više takvih inicijativa pa nije isključeno da će idući korak u borbi protiv vrbovanja i sudjelovanja građana BiH u ratovima izvan zemlje biti upravo oduzimanje državljanstva ili barem poništavanje putovnica BiH.

>> Tko je Fikret Begić, terorist iz BiH kojeg smo izručili Austriji

>> Vehabije prijete imamu, bačena bomba u dvorište braće Keserović

Komentara 20

PA
pacoje
01:52 31.01.2015.

kavazovic je "papa" za sve muslimane?..on to misli i za one koji idu u avganistan?

TA
takitako
01:53 31.01.2015.

ovo sto govori hodza sigurno misli o avganistanu..druge opcije ne mogu da zamislim da hodza moze to opravdati ,jer islam nije gledati nepravdu i ciniti nista,kao da se nista to ne tice ljudi pravednih,koji ne idu za hodzu, nego idu za istinu i pravdu, a sada ako hodze misli da je pravedno vrsiti agresije i samo sumnjom da u tim drzavaa ima oruzje za masovno unistavanje...ili zeleci siriti "demokratiju" koju u izraelu sasvim drugacijim pristupima definisu..onda je moram reci ovaj hodza nema veze o ljudskim pravima..i niti jedan musliman ili nemusliman koji zeli pravdu ne mora da pita drzavu u kojoj zive ili hodzu dali moze on ici negdje da ljudima pomogne..ono sto hodza drugim recima kaze to zvuci kao da je Hodza zaboravio da i Bosnjacima je bila potrebna pomoc izvana. ...!

MA
makotako
01:59 31.01.2015.

tako znaci, isis je vehabije..ali zar §vehabije" nisu <americki partneri, zar nije saudijska arabija parter amerike, koliko znam ako uopce postoji vehabija mi niti znamo sta vehab je, i ono sto znamo "mi" pisemo i "znamo" da vehabije su centarar u saudijskoj arabiji, upravo oni koji su partneri amerike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije