Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI PREDSTAVNIK:

'Referendum u RS-u jasno je kršenje Daytona, međunarodna zajednica je spremna reagirati'

16.08.2016.
u 12:17

Burton: Pozorno pratimo razvoj događaja i držimo sve opcije otvorenima u smislu mandata Ureda visokog predstavnika

Referendum kojim bi se pokušalo dovesti u pitanje odluke ustavnog suda BiH jasno je kršenje Daytonskog sporazuma, a međunarodna spremna je na to reagirati, izjavio je američki diplomat Bruce Berton, zamjenik Visokog predstavnika za BiH.

– Pozorno pratimo razvoj događaja i držimo sve opcije otvorenima u smislu mandata Ureda visokog predstavnika (OHR) –  kazao je Burton u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski Dnevni avaz.

Iako ih već godinama nije koristio, Visoki predstavnik Valentin Inzko i dalje ima ovlasti donositi odluke i nametati zakone te smjenjivati izabrane dužnosnike kada se procijeni da oni krše ili ometaju provedbu Daytonskog sporazuma.

Burton je istaknuo kako je pozivanje građana RS-a na referendum kako to radi vlast predvođena Miloradom Dodikom upravo kršenje Daytona, jer su odluke ustavnog suda tim sporazumom definirane kao konačne i obvezujuće za sve.

Ustavni sud BiH je u studenom 2015. donio pravorijek da je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS-a neustavno, jer podsjeća na secesionističke odluke samozvanih vlasti bosanskih Srba donesene 1992.

Od parlamenta RS-a sud je zatražio da entitetski zakon o praznicima u roku od šest mjeseci uskladi s državnim ustavom, no parlament je na Dodikovo inzistiranje u srpnju odlučio raspisati referendum za 25. rujna na kojemu bi birači odgovarali na pitanje žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan entiteta.

– Mi ne bismo imali ništa protiv službenog dana RS-a koji bi bio sukladan ustavu BiH. No, za nas ovo nije pitanje praznika koliko vladavine prava i poštivanja ustavnog poretka zemlje. Pravomoćna odluka ustavnog suda BiH ne može se jednostavno poništiti – istaknuo je američki diplomat.

Uputio je poziv vlastima RS da budu svjesne ozbiljnosti ovog pitanja i poštuju temelje Daytonskog sporazuma.

Kazao je kako su i OHR i Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, čvrsto na stajalištu da se neće dopustiti nikakvi postupci koji bi doveli u pitanje integritet i teritorijalni suverenitet BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ponedjeljak je izjavio kako bi provedba rujanskog referenduma u RS-u predstavljala do sada najozbiljniji udarac Daytonskom sporazumu te je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira.

Kazao je kako je referendum o 9. siječnju tek "probni balon" za onaj o odcjepljenju RS-a od BiH koji je već najavljen za 2018. godinu.

Dodik je pak odgovorio kako referendum 25. rujna nije probni balon, no dodao je kako će se o referendumu o odcjepljenju RS-a odlučivati 2018.

– Međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju. Ovo se sve radi u sukladno zakonima i demokratskim procedurama poznatim u svijetu. Ne može nitko očekivati da ćemo mi prihvatiti neobjektivno i pristrano ponašanje međunarodne zajednice – poručio je Dodik.

>> Bošnjaci: Srebrenica ne smije biti u Republici Srpskoj

Komentara 19

Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:49 16.08.2016.

Takozvana medjunarodna zajednica je kreirala monstruma kojeg vise ne moze kontrolirati. Herceg-Bosnu su proglasili zlocinackom tvorevinom a kreirali RS na polovici BiH teritorija, i tako ukinuli pravo Hrvatima koje su tako velikodusno garantirali Srbima! Logika i nepravda na kojoj je kreiran ustav BiH ne bi izdrzala ni mnogo manje izazove. Sto prije BiH nestane sa politicke karte Evrope to bolje za sve njene gradjane... i seljake.

NE
Neonacionalist
13:15 16.08.2016.

" Visoki predstavnik ima ovlasti donositi odluke i nametati zakone te smjenjivati izabrane dužnosnike " - toliko o suverenosti BIH , ona je međunarodni protektorat a ne suverena država .

NE
Nemesis100
14:36 16.08.2016.

Dodik je bio nacelnik opcine Laktasi kad su protjerivani Hrvati sa podrucja grada Banja Luka. Sukrivac je za takva dijela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije