Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan upozorava: Bez ukidanja viza neće biti ništa od dogovora o migrantima

Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.05.2016.
u 19:50

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak da vize neće biti ukinute 1. srpnja kako je prvotno bilo planirano jer Turska nije još ispunila sva 72 kriterija

Turski parlament odbacit će dogovor s EU o povratu migranata ako Unija ne ukine vize za turske građane, upozorio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

– Ako pregovori budu uspješni, dobro. Ako ne budu, morat će se poduzeti korak u turskom parlamentu i zakon o provedbi sporazuma o readmisiji neće biti ratificiran – rekao je Erdogan u Istanbulu.

Turska je pristala primiti natrag ilegalne migrante iz EU koji se služe njezinim teritorijem kako bi se dohvatili zapadnih zemalja, morskim rutama uz pomoć krijumčara ljudi, u zamjenu za veću financijsku pomoć za zbrinjavanje izbjeglica, ubrzanje pristupnih pregovora i ukidanje viza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak da vize neće biti ukinute 1. srpnja kako je prvotno bilo planirano jer Turska nije još ispunila sva 72 kriterija.

EU traži od Turske da suzi pravnu definiciju terorizma, optužujući je da taj zakon koristi kao izliku za progon političkih protivnika i novinara koji kritiziraju vladu. Turski parlament je tako prije tjedan dana skinuo imunitet pretežito prokurdskim zastupnicima što se tumači kao politički potez smišljen koji bi se oslabila potpora kurdskom pitanju. 

Erdogan je poručio da to ne treba očekivati.

Merkel je također istaknula važnost neovisnog pravnog sustava te neovisnih medija.

>> Ako ne ispuni uvjete, Turskoj opet vize

Komentara 21

SS
stojadin_stojko
20:26 24.05.2016.

turci nisu naivni,kako se misli, inace ne bi srbi i srbija imale crkve, stare i preko 500 godina

SS
stojadin_stojko
20:21 24.05.2016.

28 drzava hoce da 1 DRZAVA PRIMI 100 % izbjeglica, pa prave dogobvor a onda ga krse, e pa ne moze to tako, jer ne moze se zahtjebati da 1 drzava ispuni ono cega se 28 drzava ne pridrzava i i postavlja blokadu,zice,vojsku i policiju sa psi cuvarima, a pri tome da dodamo da ove 28 drzave i jesu krive sto ima izbjeglica jer nitko ne bi popbjegao iz rodnog zemljista, i od svog doma ako ga ne bombarduju,a svi znamo tko bombarduje i tko je zapoceo bombardiranja

MA
mark13
20:07 24.05.2016.

28 država EU uspješno ucjenjuje 1 država, to sve govori o EU. 28 državnih policija i vojska ne mogu zatvoriti granice EU i svoje vlastite, što će nam onda NATO i sve te sigurnosne službe kad granicu prolazi svatko kao na nekoj paradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije