Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat informacijama

Razbijači mitova iz EU počeli bitku s Putinom

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
06.12.2015.
u 07:30

Nova radna skupina sa sjedištem u Bruxellesu odgovara na rusku propagandu

Čeh, Britanac, Danac, Estonac i Letonac na čelu su nove fronte EU protiv Rusije, doznaje Večernji list.

Oni čine jezgru nove radne skupine nazvane “EU razbijači mitova”, što je ime “ukradeno” od kultne popularnoznanstvene serije – i zadatak im je razbijati mitove, odnosno parirati (dez)informacijama koje stižu iz proputinovskih medija i upravo u Bruxellesu počinju s radom.

Šire vrijednosti EU

Uz već spomenutih pet stručnjaka za Rusiju, koji su nova akvizicija i koje su predložile – ali ih i plaćaju – države članice, u skupini su još četiri stručnjaka već zaposlena u Europskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS) pod vodstvom Talijanke Federice MogheriniVečernji list dobio je na uvid dokumente EEAS-a u kojem se državama članicama EU pojašnjava mandat novoosnovanog tima, nazvanog East Com (Istočno komuniciranje), što je službeno ime Razbijača mitova, kao i pismo kojim su članice, uključujući i Hrvatsku, bile pozvane da u tim predlože svoje ljude, dobre poznavatelje Rusije, ruskog jezika s iskustvom u odnosima s javnošću ili novinarstvu te vješti u korištenju društvenih mreža.

Samo je pet država – Češka, V. Britanija, Danska Estonija i Letonija – poslalo je ljude u Bruxelles. Oni su, formalno, vanjski suradnici s ugovorom na godinu dana. Plaća im iznosi oko 4000 eura, a na platnoj su listi matičnih država te ne opterećuju proračun EU. Slijedom dogovora u ožujku na Europskom vijeću, East Com je osnovan s namjerom promoviranja politike EU i vrijednosti EU prema istočnom susjedstvu, s ciljem jačanja medijske scene. Imperativ je jačanje pozitivne narative i svijesti da “postoje dezinformacijske aktivnosti koje šire vanjski faktori”, zbog čega treba ojačati kapacitete EU da mogu predvidjeti i odgovore na takve aktivnosti, kaže se u dokumentu Služb za vanjsko djelovanje.

U pismu-pozivu državama članicama bili su jasnija: “Glavni je cilj spriječiti sve jaču rusku propagandu”, stoji u pismu koje smo vidjeli. “Posao se sastoji od provjere informacija i mitova te njihovo ispravljanje. Zaposlenici će raditi na razvoju i neprestanom razvitku EU narative i europske agende preko novinskih članaka, uvodnika i kolumni u novinama, preko detaljnih infografika i statističkih podataka”, kaže se.

Citatom na citat

U praksi, njihov rad izgleda ovako – uz rad na društvenim mrežama, tjedno se sastavlja zbirno izvješće i šalje partnerima i pretplatnicima. Izvješće je u obliku tablice: taksativno se, po datumima, identificiraju sporne priče. Primjerice, 26. studenoga, na portalu Sputnik na njemačkom jeziku objavljena je priča o tome da je kći turskog predsjednika Erdogana vlasnica bolnice u kojoj liječe ISIL-ove borce. Kao protudokaz dezinformaciji, u tablici se navodi rečenica “Veza između Erdogana i ISIL-a nije dokazana”. Isti dan izdvojena je tvrdnja, koju su označili dezinformacijom, da je borba protiv ISIL-a primarna ruska misija u Siriji te da su ruske zrakoplovne snage uništile 819 ISIL-ovih meta. Priču su objavile mnoge medijske kuće i na ruskom i na engleskom jeziku. Protudokazi koje nude EU razbijači mitova su sljedeći: četiri petine ruskih udara u Siriji nemaju za cilj Islamsku državu. Tome prilažu analizu Reutersa u kojoj takvu tvrdnju iznosi Institut za proučavanje rata, američke agencije iz 2007., koja nudi “neovisne analize vojnih operacija”. Reuters citiraju i Alexandera Goltsa, ruskog kolumnista i zamjenika urednika novina Ježednevnji žurnal.

Kao dezinformacija je klasificirana izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Rusija “unaprijed informirala američke partnere gdje, kada i na kojoj visini će piloti operirati”. Priču je, na engleskom, objavio Bloomberg. Protudokaz: Rusija nije objavila plan, čemu se prilaže tekst Reutersa koji citira dva američka neimenovana dužnosnika koji odbacuju Putinove tvrdnje.

>>Je li Putin jedini svjestan što se u Siriji zapravo događa

>>Vladimir Putin i Recep Erdogan žele obnoviti Rusko i Otomansko Carstvo

Komentara 202

Avatar Turci Su Velika Govna
Turci Su Velika Govna
09:14 06.12.2015.

Amerika vrlo uspješno razvaljuje EU.

IV
ivanjoksimovic
09:08 06.12.2015.

Odavno Amerika i EU ima takve timove, samo sto je to do sada bilo nezvanicno, u vidu raznih nevladinih organizacija. Tih nevladinih danas ima vise nego penzionera, placenih da lupaju gluposti po kojekakvim debatama, medijima i javnim skupovima.

Avatar ytrewq2
ytrewq2
08:35 06.12.2015.

Uzalud vam trud bukači. Jedino što možete napraviti je pokloniti se Caru i to naklonom do poda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije