Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuba nastavlja oštro

Raul Castro postavio uvjete za SAD

Obama i Castro
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
29.01.2015.
u 09:37

Raul Castro postavio je tri uvjeta za SAD ako doista žele normalizaciju odnosa

Netom prije nego što će u praksi zaživjeti normalizacija odnosa između Kube i Amerike, kubanski predsjednik Raul Castro u srijedu je iznio uvjete tražeći da SAD prekine embargo, vrati nadležnost nad zaljevom Guantanamo i skine Havanu s terorističke liste.

Kuba je dugo krivila američki embargo zbog ekonomskih problema postavljajući reklame i bilboardove diljem zemlje izjednačavajući sankcije s 'genocidom'.

Govoreći na Samitu zemalja Latinske Amerike i karipskih zemalja (CELAC) u Belenu na Kostariki, Raul Castro rekao je da je "kubanski glavni problem američka blokada" te da poboljšanje odnosa nije moguće ako se sankcije ne ukinu.

Zbog toga što su na terorističkoj listi, Kuba nema pristup financijskim institucijama, piše France24.

Castro je javno zatražio i da se u njihovu nadležnost vrati zloglasni zaljev Guantanamo za koji američka mornarica plaća najam.

>> 'Kuba neće prihvatiti nikakvo miješanje od strane SAD-a'

Komentara 26

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:54 29.01.2015.

Prvo i prvo Amerika ne placa najam za Guantanamo nego nudi Kubi "punih" dvije tisuca dolara godisnje (da ponovimo ovu "ogromnu" cifru: 2000 $ dolara godisnje, sto je 5 dolara i 47 centi dnevno) koju Kuba normalno odbija primiti jer je vec odavno zatrazila povratak te okupirane teritorije. Ne samo da ilegalno okupiraju tudji teritorij za koji nude ponizavajuci najam od 5 dolara i 47 centi dnevno, nego jos tamo dodatno krse Zenevsku konvenciji, sve norme medjunarodnog prava i bez optuzbi drze strane gradjane od kojih je 117 vec oslobodjeno optuzbi ali su jos uvijek u zatvoru na neograniceno vrijeme. Mislim da daljnjih komentara ne treba. I onda oni Kubi govore nesto o "ljudskim pravima". Za nevjerovati.

BF
brkonja fra brkati
14:05 29.01.2015.

Naravno da će postavljati uvjete jer nisu Kubanci predložili inicijativu,nego je došla iz Bijele Kuće.Najbolje da dozvole da im nosonje preuzmu državu preko svojih petokolonaških ispostava,kako rade po svijetu.Rusija je Kubi otpisala 90% ukupnog duga ( 32 milijarde),a na Kubii je reinstalirana ruska pomorska baza,a to svrbi nosonje najviše.

BF
brkonja fra brkati
10:45 29.01.2015.

Ono što ne piše u ovom članku,Castro je komentirao nedavni posjet američkih diplomata i njihov sastanak sa kubanskim disidentima kao pokušaj stvaranja umjetne opozicije vlasti.Naravno da Kubanci nisu naivni da tako nešto dozvole.Sva sreća pa imaju iskustva i mogli suu vidjeti čemu služi USAID,šoroševo Otvoreno društvo za okupaciju naroda i država te srodne okupatorske agencije za uvođenje demo(n)kracije odnosno porobljavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije