Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U SIRIJI

Zaoštravanje na bojišnici prelilo se i u Europu: Rusija podigla borbenu spremnost, Njemačka priprema građane za mogući rat

Turkish army tanks and military personnel are stationed in Karkamis on the Turkish-Syrian border in the southeastern Gaziantep province, Turkey, August 25, 2016. REUTERS/Umit Bektas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.08.2016.
u 06:34

Politički analitičari u Njemačkoj i Austriji smatraju kako se udarom po Turskoj žele steći simpatije na domaćoj sceni, istu stvar radi i Erdoğan

Kao što se moglo i očekivati, nedavni sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i njegova ruskog kolege Vladimira Putina maksimalno je zakomplicirao situaciju na ionako kompleksnom sirijskom ratištu i pokrenuo preslaganje snaga i početak prekrajanja teritorija koji bi mogli imati i dalekosežne političke posljedice, pogotovo u odnosima između Turske sjedne strane te Europske unije i SAD-a s druge. Turska se, naime, okrenula Moskvi i Teheranu, pa čak i Damasku, tako da joj odlazak Bashara al-Assada više nije prioritet.

Merkel traži lojalnost Turaka

Amerikanci su vidjeli da polako gube konce iz ruku ali i važnog saveznika pa su njihovi najjači igrači krenuli u diplomatsku ofenzivu; Joe Biden u Tursku, a John Kerry u Saudijsku Arabiju. Biden je čak spreman žrtvovati kurdske snage na terenu, kojima SAD pomaže, kako bi se dodvorio Erdoğanu. Član kurdske koalicije u Siriji, Ali Bashar s terena poručuje za Večernji list da će kurdske snage braniti svoj teritorij u Siriji pod svaku cijenu. Turski novinar Hassan Al Tahrawi smatra da je Turska morala krenuti u vojnu operaciju te da za nju ima pristanak Irana i Rusije, ali i Assada.

- Iranci i Rusi nisu zadovoljni razvojem događaja na terenu. Kurdski kanton u Siriji, u ovom trenutku, mogao bi destabilizirati čitavu regiju - smatra Al Tahrawi. Njemačka kancelarka Angela Merkel izabrala je drukčiju taktiku i započela snažan pritisak na Ankaru, i to za nju pomalo netipičnom retorikom. Prvo su njemačke tajne službe plasirale informaciju kojom dokazuju da Turska financira teroriste ISIL-a, da bi se početkom tjedna pojavila vijest kako u Njemačkoj djeluje više od 700 turskih špijuna, zaposlenih u poslovnicama turskih banaka i turističkih agencija u toj zemlji. Finalnu poruku poslala je Angela Merkel samo dan nakon poziva njemačkim građanima da se opskrbe zalihama za slučaj ratnog stanja.

– Od njemačkih građana turskog podrijetla očekujemo lojalnost njemačkoj državi – poručila je Merkel.

– Od svih koji žive u Njemačkoj, pa i Turaka, traži se da se drže vrijednosti njemačkog Ustava. Kao zastupnik zadužen za integraciju, molim građane turskog porijekla da se njemačkih vrijednosti drže kod kuće, ali i da se zalažu za te vrijednosti u zemlji iz koje potječu – kaže zastupnik u Bundestagu Josip Juratović (SPD). Ne smiju postojati dva mjerila – jedno za Njemačku, drugo za Tursku. Ako je smrtna kazna neprihvatljiva u Njemačkoj, neprihvatljiva je i u Turskoj.

– Kad je riječ o vlastitoj naciji, postoji neka vrsta sljepila prema vrijednostima koje u njemu vladaju – dodaje Juratović.

Popularno je biti “antiturčin”

U njemačkom je parlamentu 10-ak zastupnika turskog porijekla, kaže, koji se zalažu za njemačke vrijednosti, no oni su pod velikim pritiskom, od samog turskog predsjednik Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je zatražio genetske testove da se vidi jesu li zapravo Turci, do problema koje imaju sa svojim sunarodnjacima.

– Veliki je raskol u turskoj populaciji u Njemačkoj. Erdoğanovi pristalice prozivaju sve one koji se ne slažu s njima. Lojalnost Tuskoj traži se preko lojanosti Erdoğanu – upozorava Juratović.

Austrijski politički znanstvenik koji predaje na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, Anton Pelinka, u razgovoru za Večernji list kaže da se te napetosti događaju jer svi akteri vode unutarnju, a ne vanjsku politiku.

– Tri velike stranke u Austriji natječu se koja će biti više antiturski raspoložena. To je smiješno jer Austrija nije važan igrač u međunarodnoj politici po pitanju Turske, nego samo koristi tu temu zbog domaćih razloga. Na unutarnjopolitičkoj sceni čini se da se strankama isplati biti više antiturski raspoložen nego druge stranke – kaže Pelinka. Dodaje kako je očito i da Erdoğan koristi Austriju i Njemačku za svoje unutarnjopolitičke ciljeve.

– Erdogan koristi instrumente provokacije i također kritizira Njemačku i Austriju kako bi postao popularniji na domaćoj sceni. Svi igrači su se previše zaigrali unutarnje politike, a premalo vanjske – smatra Pelinka. Iako je njemački stav prema Turskoj ponešto drukčiji nego austrijski, i u Njemačkoj je, s izuzetkom kancelarke Angele Merkel, prisutan trend korištenja antiturskih stereotipa za stjecanje simpatija domaće publike, zaključuje Pelinka. 

>> Turska i Austrija u svađi, Biden u Ankari krpa veze Turske i SAD-a

Komentara 98

FI
fiberglas
12:02 26.08.2016.

Da do nečeg i dođe...tko bi nama Hrvatima bio prioritet? Tko to već preko 100 godinica gramzivo sikće na naše, hrvatske prostore? Tko snuje o ´´liniji´´ Kavlovac - Vilovitica - Kavlobag? Tko je klao babe po istočnoj Slavoniji? Tko je na 25 km od Zagreba kuražio pobunjenu do zubi naoružanu ´´goloruku´´srpsku ´´nejač´´? Tko i danas u SANU u oblaku dima i rakijaških para kuje planove za budućnost vascelog srpstva i srbalja svih i svuda? Tko fić-fić! Zove na raporte turske, pardon, srpske bundžije iz Hrvatske i tzv. republike srpske ( šatro! ) da obave ´´poso´´? Tko bi u slučaju da se Putinu um pomrači do kraja ( i ovako nije ,baš, kako treba ) iskoristio priliku da ućari mrvicu? Evo, zovu ih da rade ´´vežbe´´ u Nikincima u Srijemu...Ha!?! I mislimo li mi da će ovaj ´´opaki amer - cowboy Biden & co. stati uz nas? Buahahaha! No way baby! Reći će...pa dali smo vam Kiowe, imate long toms ...pokazali ste se u Storm tamo ´95.-te. A mi? Što mi? Živimo na starim lovorikama...uljuljkali smo se...ne treba nam vojska, ne treba nam služenje vojnog roka, ne treba nam zrakoplovstvo, ma ni mornarica ( i onako nemamo puno mora jel?), ne treba nam ništa...vojske 15 000 skupa sa hordom tajnica, frizera, logističara, kantinjera...a valjda bi napunili istočnu tribinu Maksimira. I kad vidiš kakve političare imamo, koji su to politički impotentni likovi, s falingom manjka domoljublja, američki ( prevrtljivci!!!!) podrepaši, likuše koje su izgmizale ispod soroševiš skuta ( trilaterala ), kad vidiš kako se glođu za saborsku kost ( i mirovinu!!!)...kod kuće u dvorištu hrvatski zubi na hrvatskom klinu i njemačkom jednosmjernom kartom u hrvatskom džepu? Što da pametan misli? Jačati vojsku, srušiti uvoznički lobi - ma što god nam rekli ovi ssatrapi iz Brisela i ini, obnoviti domaću poljoprivredu, uopće proizvodnju i kupovati domaće . Nema druge, a srbonje držati na oku!

DU
Deleted user
08:22 26.08.2016.

Rusi zbog svoje ekonomske nemoći provociraju sukobima. A ni ukrajinski sukob nisu riješili. Stalo im. A u Siriji misle da mogu sa plaćenicima rješavati probleme. Sad mu je uletio prijatelj Erdogan sa normalnom motorizovanom pješadijom. Rusija je pokušala prije nekih desetak godina i više sprovesti industrijalizaciju zemlje i nisu uspjeli.

IL
ilijan
09:49 26.08.2016.

Mi Hrvati smo rođeni spremni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije