Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavka turskog premijera

Raskol s Erdoganom – Davutoglu odstupio

Turkey's then-Prime Minister Tayyip Erdogan (R) and then-Foreign Minister Ahmet Davutoglu greet their supporters as they leave Friday prayers in Ankara, Turkey, August 22, 2014. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
06.05.2016.
u 13:01

Moguće je da će se vladajuća stranka raspasti, što je vjerojatno i cilj dojučerašnjeg premijera

Nakon što ga je predsjednik Tayyip Erdogan optužio za veleizdaju, turski premijer Ahmet Davutoglu podnio je ostavku. Samo dan prije ostavke Davutoglu je uime kluba zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu izjavio da se boji samo Alaha.

– Što se mene tiče, mogu otići iz politike, ali ne pristajem na takve niske udarce koje mi upućuju – kazao je u emotivnom govoru, nakon što je na internetu objavljen tekst za koji smatra da iza njega stoji predsjednik Erdogan, a u kojem ga se optužuje za veleizdaju.

Što je sve ljutilo Erdogana

U tekstu, koji je potpisan pseudonimom, stoji kako premijer nije provodio Erdoganove naputke. Prvo je odbio pristati na predsjednički sustav, a zatim i na prekid suradnje sa Zapadom koji želi srušiti Erdogana. Isto tako, u tekstu ga osuđuju za surađuju s turskim disidentom i Erdoganovim neprijateljem Muhammedom Fethullahom Gülenom. Kako navode londonske dnevne novine Al Hayat, Erdogana je najviše razljutilo to što je Ahmet Davutoglu tražio sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom samo mjesec dana nakon što se Erdogan sastao s njim.

Predsjednik je uvjeren da Davutoglu sa Zapadom i Amerikom kroji politiku njegova rušenja. EU i SAD već dulje vrijeme nisu zadovoljni njegovom politikom, pogotovo oko sirijske krize, ali i prekidom primirja s Kurdima, kršenjem ljudskih prava te izmjenama Ustava koje bi Tursku iz sekularne pretvorile u islamsku državu i u kojoj bi se provodio šerijatski zakon. Međutim, nisu mu se mogli usprotiviti zbog migrantske krize.

Čekat će iz prikrajka

Za EU i SAD Davutoglu je kudikamo prihvatljiviji jer je provodio umjereniju politiku. Erdogan je to shvatio pa se želio što prije riješiti premijera koji je ubrzano postajao moćan poput njega, a još i više izvan granica Turske.

Međutim, analitičari su uvjereni da će ova kriza biti kobna za Erdogana jer stranka bi se mogla raspasti. Zbog toga bi na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima, koji bi se mogli održati već na ljeto, u koaliciju mogli ući Davutoglu i popularni turski disident Muhammed Fethullah Gülen. Odnesu li pobjedu uz podršku Zapada, Erdoganov će san da postane sultan zauvijek nestati. 

>>Turski premijer Ahmet Davutoğlu podnosi ostavku

Komentara 7

MM
mojski.moja
18:24 06.05.2016.

dzaba sve ovo...erdogan je novi sultan Turske, a i narod ga zeli, pa neka im ,on je tursku ekonomski uzdigao toliko visoko da je jedina rijetka zemlja koja nema dugova, a ekonomija nikada im bolja nije bila nego sto je sa njegovim dolaskom uspjela

ZA
zahvalni
18:33 06.05.2016.

ne vole ga svi ,ali je on covjek na pravom mjestu, njega slusa Turski narod,moram i ja priznati da je on mnogo ucinio za Turski narod i vodi ga onako kako taj narod zeli

Avatar Dalmatinka
Dalmatinka
19:17 06.05.2016.

Vidi vidi koliko minusa od kad su se na portal ulogirala ova dvojica vehabija zahvalni i mojski.moja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije