Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD i Južna Koreja

Raketni odgovor Kimovoj prijetnji: Sustav THAAD brzinom od 8 Ma uništava raketu

North Korean leader Kim Jong Un signs a document regarding a long range rocket launch in this still image taken from KRT footage and released by Yonhap on February 7, 2016.  REUTERS/Yonhap ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. RE
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2016.
u 00:05

Kim Jong-un je nepromišljenim potezima dao odličan izgovor SAD-u za dovlačenje protubalističkih raketa u taj dio svijeta

Lansiranje dalekometnog projektila koje je Sjeverna Koreja izvela u nedjelju svakako će, u geopolitičkom smislu, imati dalekosežne posljedice. Doduše ne toliko radi jačanja sjevernokorejskog potencijala nego zbog uvođenja protubalističkog sustava u taj dio svijeta.

Zaštita američkih saveznika

Naime, SAD i Južna Koreja najavili su nakon posljednje sjevernokorejske demonstracije sile da će na južnokorjeskom tlu uskoro biti postavljen sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), čemu se već dulje vrijeme protive Kina i Rusija. Riječ je o protubalističkom sustavu namijenjenom rušenju neprijateljskih raketa, i to u terminalnoj, završnoj fazi njihove putanje, kada se počnu spuštati prema cilju. Sustav se zasniva na vrlo moćnom i preciznom radaru koji detektira neprijateljske rakete, a potom navodi THAAD-ov projektil na njih. Sama raketa ovog sustava razvijenog prije osam godina dugačka je oko 6,2 metra i leti brzinom većom od 8 Ma. THAAD može “skidati” sve vrste balističkih projektila, no posebno je razvijan upravo za obranu od raketa s nuklearnim bojevim glavama. Za onu vrstu oružja kojom se Pyongyang sada naveliko razmahuje. Naime, raketa koju ispaljuje THAAD nema bojevo punjenje već se radi o, pojednostavljeno, “punoj raketi od metala”.

Ona silinom izravnog udara i čistom kinetičkom energijom uništava neprijateljsku raketu zabijajući se u nju. Na taj način ne dolazi do eksplozije i nema mogućnosti započinjanja nuklearnog procesa u bojevoj glavi. Takav sustav ipak nije djelotvoran protiv neprijateljskih raketa s biološkim ili kemijskim punjenjem. Koliko je to složen sustav najbolje pokazuje i njegova cijena. Jedna lansirna rampa THAAD-a smještena, zajedno s pratećim radarom, na posebno dizajniranom kamionu vrijedna je oko 750 milijuna dolara. Procjenjuje se da ih je do sada izgrađeno 24, a svi su pod kontrolom američke vojske. Taj sustav, naime, nije povjeren ni najbližim saveznicima.

Kina najavila prekid trgovine

Kina je pak već najavila da će postavljanje bilo kakvog protubalističkog sustava u Južnoj Koreji smatrati prijetnjom za svoju sigurnost, te će, kao odgovor, ozbiljno smanjiti trgovinsku razmjenu sa Seulom. Južna Koreja i SAD počinju sada s pregovorima o pozicioniranju THAAD-a na Korejskom poluotoku. I time si je Sjeverna Koreja učinila medvjeđu uslugu. Jer Kim Jong-un je u svom gotovo neshvatljivom, dječjem prkošenju međunarodnoj zajednici, ne samo Zapadu već i svojim najbližim saveznicima poput Kine, dao odličan izgovor SAD-u da protubalističke rakete uvede u jedno od najnestabilnijih geopolitičkih područja svijeta.

>>Šok taktika Sjeverne Koreje: Tek što su lansirali raketu koja je uzbunila cijeli svijet, najavili i peti nuklearni test

>>S idolom Rodmanom voli zapaliti travu, a vlastitog je ujaka bacio gladnim psima

Komentara 23

Avatar lvan12
lvan12
01:06 10.02.2016.

THAAD NEMOŽE “skidati” sve vrste balističkih projektila... Sa svojom brzinom od 8 macha je prespor za bilokakve balističke projektile koji putuju brzinom od 20+ macha i to još nepredvidljivom putanjom... Sa dometom skidanja od svega 200 i kusur kilometara jedino što i može skinuti je raketu sjeverne koreje u početnoj fazi kada još nije dosegla brzinu! I da... I nije to nikakvo tajno oružje pa ga nitko nemože dobiti (Oman i UAE su to već kupili), već je po svim karakteristikama loš i preskup i jednostavno ga nitko ne želi kupiti. Nažalost, sovjetski S-300VM je već za par koplja bolji gdje sa V4 raketama ima domet do 400km, prati do 16 simultanih meta i leti do 9 macha... i košta 120M$.

ZI
zimerman
00:27 10.02.2016.

Ovom diktatoru je bolje da nahrani narod I da se otvori prema svijetu, od Sijeverne Koreje on I njegova dinastija su napravili naj veci logor na svijetu

DU
Deleted user
00:16 10.02.2016.

Za nagradu će dobiti lizalicu i novi LG 43'' TV prijemnik, u boji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije