Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovan Karadžić:

‘Bošnjaci i Hrvati na vlast doveli saveznike Hitlera’

Radovan Karadžić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
01.10.2014.
u 20:36

‘Tužitelji su ocrnili srpsku borbu za samostalnost, a ako padne moja optužnica, ostat će samo moja dobra djela’, rekao je Karadžić

Nakon što je haaško tužiteljstvo u završnoj riječi zatražilo doživotni zatvor za 69-godišnjeg Radovana Karadžića, ratni vođa bosanskih Srba u svojoj završnoj riječi zanijekao je jučer krivnju za genocid u Srebrenici i niz drugih ratnih zločina te rekao da tužitelji nemaju ni traga dokazima.

‘I tužitelji znaju istinu’

– Ja znam istinu, tužitelji znaju istinu, ali pokušavaju obmanuti sud – rekao je Karadžić, koji je bio prvi predsjednik Republike Srpske, dodajući da, ako padne optužba da je s drugim srpskim vođama sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, ostaju jedino njegova dobra djela.

– Nastojao sam da se izbjegne rat, a tijekom njega da se izbjegnu patnje. Od austrougarskih procesa nije se dogodilo ništa toliko pogrešno kao rat koji su nam nametnuli, kao i ova suđenja nakon njega. Toliko je pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno na takve kazne, a istovremeno je oslobođeno toliko neposrednih zločinaca nad Srbima. Na mom suđenju optužen je i srpski narod – rekao je Karadžić. Kaže i kako nije imao osobnih razloga da se bavi politikom, kako je imao lijepu karijeru i dobro razvijen društveni život.

– To uključuje i velik broj muslimana i Hrvata koji su mi bili i ostali prijatelji – pohvalio se Karadžić pa upitao: – Ako sam ja lud, je li ludo milijun i pol Srba koji su slali sinove u rovove da brane domove. Tijekom rata na vlast u BiH u hrvatskom i muslimanskom dijelu došli su saveznici Hitlera. Ako ne predsjednik Tuđman, onda njegovi ministri – rekao je tadašnji vođa Srba u BiH.

Za zločine Srba u BiH snosim samo moralnu odgovornost. Nisam naređivao izvršavanje ubojstava – rekao je Karadžić.

Muslimani su htjeli rat

– Tužiteljstvo me okarakteriziralo kao lopova i mafijaša, a ja se neću koristiti takvim jezikom i siguran sam da je tužitelj to učinio teška srca zato što nema nijedan dokaz – kazao je Karadžić ističući kako su tužitelji “ocrnili srpsku borbu za ravnopravnost” te kako je međunarodna zajednica izdala Srbe, a muslimani su se, kaže, opredijelili za rat. Politički vođa bosanskih Srba 13 je godina bio u bijegu, u trenutku uhićenja krio se pod imenom Dragan Dabić, a pred Haaški sud doveden je 2008.

>>'Karadžić nije reagirao na zločine jer su mu odgovarali'

>>Reuters objavio video o Karadžiću: 'Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao'

>>Prva žalba kojom ću se baviti bit će u predmetu Karadžić

Komentara 72

Avatar Idler 3
Idler 3
11:29 01.10.2014.

Ne od AU procesa neg još od 15. stoljeća kad ste počeli nadirati s istoka....od tad ništa ne valja na ovim prostorima !!!

DU
Deleted user
10:32 01.10.2014.

Dr. Dabo, ima kod nas zagrebčanaca jedna stara: "Svaka rit, dodje na šekret!" Nek ti neko prevede.

ZL
zlako
11:10 01.10.2014.

On je jedan od ljudi koji je u praksu rata uveo divljaštvo.ISLS te njegove zamisli provodi u praksi.Treba im reči tko je on i predati ga ISL su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije