Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalistički istupi

Radikalizacija Srbije 
u režiji bivših radikala A. Vučića i T. Nikolića

Supporters of Dragoljub 'Draza' Mihailovic hold the 'Chetnik' fighters flag as they celebrate his rehabilitation in front of a court in Belgrade, Serbia, May 14, 2015. A Serbian court on Thursday rehabilitated World War Two royalist commander and convicte
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.06.2015.
u 21:00

Analitičari smatraju kako se radi o hvatanju pozicija među glasačima

Svi će u regiji ponešto izgubiti pa su ovakve izjave i određena poruka onim konzervativnijim i nacionalno opredijeljenim biračima da nisu zaboravljeni. To govore sve političke opcije.

Posljednjih tjedana gotovo da nema dana, a da se od srbijanskih dužnosnika ne čuje neka od izjava koja više sliči na dodatno podgrijavanje nacionalizma i zaoštravanje odnosa, nego na odgovornu politiku. Očigledno pritisnuti brojnim problemima koji se svakodnevno pojavljuju, u takvim izjavama kao da se utrkuju predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar Aleksandar Vulin... U isto vrijeme prikladne teme, poput mogućeg posjeta Vučića Srebrenici, rezolucije o genocidu, uhićenja pa puštanja Nasera Orića i Ramusha Haradinaja, uloge Alojzija Stepinca u 2. svjetskom ratu, pregovora o Kosovu... samo se redaju.

Stalno podizanje tenzija

Tako je Nikolić na otkrivanju spomenika Gavrilu Principu u Beogradu poručio kako neće dozvoliti vrijeđanje poklanih i maljem ubijenih Srba u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovnu, strijeljanih u Kraljevu i Kragujevcu... Prethodno su vlade Srbije i Republike Srpske donijele odluku da se 5. kolovoza, dan koji se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, proglasi Danom sjećanja na stradale i prognane Srbe. Svega nekoliko dana prije Vulin je na komemoraciji žrtvama u ustaškom logoru Jadovno rekao kako je kardinal Alojzije Stepinac bio ustaški vikar.

– Alojzije Stepinac nije i nikada neće biti svetac ni za jednoga Srbina. Za nas Alojzije Stepinac nije svetac i nikada to neće biti. Ne razumijem te demonstracije ispred jama kamo su nas bacali – rekao je Vučić. Zbog svega toga sve se češće mogu čuti i podsjećanja kako i Nikolić i Vučić potječu iz Srpske radikalne stranke, koju i danas vodi Vojislav Šešelj, i da očigledno "vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada".

Potječu iz Šešeljeva SRS-a

Početkom srpnja Beograd će posjetiti i njemačka kancelarka Angela Merkel, a u razgovorima će svakako biti i riječi o pristupnim pregovorima Srbije i EU, ali i situaciji i odnosima na Balkanu. Ne smije se zaboraviti ni da je Vučić čvrsto na putu prema EU, dok se Nikolić zalaže za čvršće veze s Rusijom. – Ove izjave treba gledati u kontekstu trenutačne opće "regionalne nervoze". Hrvatska je već drugu godinu u stalnoj izbornoj kampanji, BiH se okrenula prošlosti i sukobima koji su se vratili u javni diskurs, a Srbiju čekaju ozbiljni izazovi u pregovorima s Kosovom, određivanje prema događajima iz prošlosti kao i dolazak Angele Merkel koja očekuje napredak na svim ovim poljima o kojima ovisi nastavak eurointegracija – kazao je za Večernji list novinar beogradske televizije B92 Aleksandar Miladinović.

Komentara 189

AJ
ajmo
21:20 30.06.2015.

Ma nebrinu mene Srpski radikali nego ove naše pudlice koje nemaju nimalo dostojanstva kad Vulin dolazi u Hrvatsku iz poražene zemlje i vrijeđa nas ovdje a niko ne reagira.Ja bi mu zabranio doživotni ulaz u Hrvatsku.

Avatar biro
biro
21:11 30.06.2015.

Treba ih pozvati u Zagreb i Knin na proslavu Oluje da im pokazemo da smo pravi domacini.

IC
icro
21:33 30.06.2015.

Bogu hvala pa su takvi. Samo sto dalje od bratstva i jedinstva. Takvi su najvise Hrvatskih zivota kostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije