Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski Blackwater

Putinova vojska: Svjestan je da stvaranjem privatnih postrojbi može bilo gdje ratovati

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.07.2014.
u 19:00

Ruski interesi - 
Prijedlog za ovakve postrojbe pokrenut je u regiji Pskov koja graniči s Baltikom

Rusija mora omogućiti stvaranje privatnih vojnih postrojbi koje će diljem svijeta štititi ruske interese kada međunarodni zakoni i propisi onemogućuju da to radi regularna ruska vojska. To je ukratko zahtjev ruske nacionalističke stranke LDPR, koja je ovakav stav formulirala u zakonski prijedlog i uputila ga na usvajanje parlamentu regije Pskov na sjeveru Rusije.

Ako regionalni parlament prihvati zakonski prijedlog, poslat će ga i u federalni parlament. Prema dostupnim podacima u svijetu trenutačno djeluje oko 450 privatnih zaštitarskih kompanija tog tipa, od čega ih je 70 posto u SAD-u i Velikoj Britaniji. Čelnici LDPR-a smatraju kako je nedopustivo da Rusija nema takve postrojbe poput Sjedinjenih Država i nekih zapadnoeuropskih zemalja te kako je suludo da pojedine događaje koji se održavaju u Rusiji, kao što su bile Zimske olimpijske igre, osiguravaju zapadne zaštitarske tvrtke. Ruski mediji prijedlog su već kolokvijalno nazvali osnivanjem ruskog Blackwatera, no postavlja se pitanje može li se u ovom slučaju povući takva paralela?

– Mislim da je u startu pogrešno izjednačavati Blackwater i slične zapadne kompanije s ovim prijedlogom ruske strane. U slučaju zapadnih postrojbi takvog tipa riječ je isključivo o privatnim, a ne državnim kompanijama koje su na tržištu i koje nisu plaćenička vojska, nego zaštitarske i konzultantske tvrtke. U ruskom je slučaju, izgleda, riječ o nečemu iza čega će zakonom stajati država – objašnjava analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

Skupo ratovanje

Nameće se, naravno, i pitanje gdje bi konkretno takve ruske postrojbe djelovale u svijetu i koji su to ruski interesi koje bi oni štitili. Tabak smatra da nema mjesta na svijetu gdje takve snage ne bi imale prostora za djelovanje, naravno, pod uvjetom da se formiraju kao tvrtke koje onda mogu slobodno konkurirati na tim zaštitarskim natječajima. – Tvrtke poput Blackwatera i sličnih bile su prisutne od Iraka, Južnoafričke Republike, Argentine, Velike Britanije... One se pojavljuju uglavnom na mjestima na kojima su krizna žarišta i najčešće ih angažiraju tamošnje vlade ili se javljaju na međunarodne natječaje. No, ponavljam, oni nisu plaćenička vojska, nego tvrtke koje pružaju usluge tjelesne zaštite, pratnje, uloge instruktora i slično – kaže Tabak.

S druge strane, pomalo je znakovito što je zahtjev za osnivanje ovakvih postrojbi došao iz regije na sjeveru Rusije koja graniči s baltičkim zemljama koje se vrlo često dovodi u kontekst zone razgraničenja Rusije i NATO-ova saveza. Na Baltiku se održavaju velike vojne vježbe i jedne i druge strane, a upravo su države s tog područja najviše strahovale kako bi se sukobi s Krima, juga i istoka Ukrajine mogli preliti na njih. Vojni strateg i admiral u mirovini Davor Domazet Lošo smatra da potencijalno osnivanje takvih ruskih specijalnih postrojbi koje bi djelovale kao zaštitarske kompanije nije ništa neočekivano. – Putin je još 2007. u Münchenu najavio da će na ono što se u strateškom rječniku naziva američkom asimetrijom odgovoriti također asimetrijom. Ako znamo da u tom kontekstu američke snage predvode velike multinacionalne kompanije i kako je zapravo riječ o ratu kapitala diljem svijeta, a američka je administracija u službi tog kapitala, onda ne čudi da ruska strana u kojoj je država ipak primarna, a kompanije ju slijede, na ovaj način odgovara Sjedinjenim Američkim Državama – ističe Domazet.

Domazet također naglašava da ruske postrojbe u tom obliku mogu djelovati bilo gdje u svijetu te da je već sada vidljivo kako monopolarnost svijeta na čelu sa SAD-om nestaje i da počinje stvaranje višepolarnosti. U tom kontekstu treba promatrati i prošlotjedni posjet ruskog predsjednika Latinskoj Americi, posebno Argentini, Brazilu i Kubi, čime jasno daje do znanja da Rusija počinje širiti svoje djelovanje i interes u dijelu svijeta koji se naziva američkim dvorištem. Ništa manje znakovit nije podatak da je Rusija Kubi uoči Putinova posjeta otpisala 90 posto duga koji je Havana imala prema Moskvi još iz vremena Sovjetskog Saveza. Oprostom duga od 32 milijarde dolara Rusija je dodatno učvrstila svoje savezništvo s državom koja se nalazi preko puta američke obale. – Putin je svjestan činjenice da mu je skupo ratovati konvencionalnim snagama, no specijalnim ratovanjem i korištenjem, između ostalog, i ovakvih postrojbi o kojima govorimo, može djelovati bilo gdje u svijetu. Amerikancima ne idu na ruku ni špijunske afere koje ih potresaju iz dana u dan, a jedna stvar pomalo je promaknula i medijima. Imate, naime, situaciju da se najveći američki saveznik Njemačka sve više okreće nekim drugim silama, prije svega Kini, što je potvrdio i nedavni posjet Angele Merkel Pekingu, ali i Rusiji.

NATO u dvorištu

Mnogi su previdjeli da je njemački “dvostruki špijun” dokumente koje je otuđio prvo ponudio Rusiji, koja ga je odbila, a tek onda Amerikancima, koji su dokumente kupili. Nijemci se s pravom pitaju kako je moguće da “neprijateljska” Rusija odbija ukradene dokumente, a njemački “prijatelji” Amerikanci ih kupuju – objašnjava Domazet. Vratimo li se na početak priče, postavlja se pitanje želi li Moskva potencijalnim osnivanjem postrojbi koje bi štitile ruske interese u svijetu proširiti postojeća ili pak otvoriti neka nova krizna žarišta. Događaji u Iraku pokazuju da Rusija pomalo slanjem svoje vojne opreme, iako je to gledajući cjelokupnu rusku vojnu industriju minorna količina, ulazi i na to krizno žarište. U Ukrajini pak snage Kijeva polako potiskuju proruske separatiste na jugu i istoku države pa se postavlja pitanje dodatne ruske intervencije.

– Strateški gledano velike sile upravljaju krizama, i to ovisno o svojim kapacitetima. Moje je mišljenje da je SAD svoj vrhunac doživio i sada polako pada. Amerikanci mogu u svojem maksimumu upravljati trima krizama, no nikad se ne ide na maksimum pa oni kontroliraju dvije, Irak i Afganistan, no tamo se situacija zaoštrava. Rusija s druge strane ima kapacitete za upravljanje dvjema krizama, a trenutačno upravlja jednom, ukrajinskom. Oni su s Krimom postigli svoj cilj, a to je da dugoročno nestabilna Ukrajina ne uđe u NATO-savez. Time su izbjegli ponavljanje situacije s Baltika gdje je NATO praktično u njihovu dvorištu – zaključuje Domazet.

>>Je li Schröder ostao posljednji Putinov prijatelj sa Zapada?

>>SAD: Putin i Rusi krivi su za rušenje zrakoplova

Komentara 14

MU
mudrilopov
20:22 30.07.2014.

Ha, ha, ha... Zapadni "sirioci demokracije" putem privatnih vojski tipa Blackwater, koji pobiju pola populacije zemlje u kojoj uvode "demokraciju" i usput pokupe prirodne resurse, ce napokon dobiti konkurenciju. Sada ce na "slobodnom trzistu" uvodjenja demokracije biti zakon "ponude i potraznje". Imperijalisti su mislili da su samo oni koji imaju monopol na izigravanje medjunarodnog prava, ali izgleda da su se prevarili.

MX
Mister X
22:25 30.07.2014.

Atomski rat jeli na pomolu. ? ekonomska kriza .. Neko se jako igra ikao pametno odgovara u ime Putina on če ovo ili ono napraviti kao odgovor na "sankcije" . Putin zna skupa sa vrhom u Rusiji da su sankcijeje početak izravnog masivnog napada na Rusiju sa ciljem izgladnjivanja rusa.. Zavisi koliko je nervozan i spreman za brzo reagiranje na što na Nuklearnu opasnost -- čekati da ga NATO totalno sredi ili bolje da prvi počne tomahavkama odabranu jel i Ameri to tvrde napad je najbolja odbrana ( To je i Japan napravio nakon sankcija ) .. Svi smo svjesni da je život ograničen ali da danas ili sutra može biti kraj to je ralitet u što nitko ne želi da povjeruje. Svi su svjesni da Putin nema alternative da ne može svoj narod ostaviti da gine u susjedstvu u Ukrajini a da ne pomaže napadnutom narodu ( nazvani separirani Rusi) . To zna Amerika i svi naravno i normalni ljudi . Glupo i naivno je vjerovati da je Amerima ili Bugarima ili Poljacima krivo ili žao što se Rusi i Polu-rusi međusobno tamane i zato ih treba srozati totalno , Niti malo to nikoga ( Europu nad naravno) ne smeta naravno isto kao i deranje po Palestini, Iraku, Libiji ili nekada po… Vjetnamu ... Su svi to tada gledali 4 ili 5 godina; bez sankcija za krivca ! Da tko je krivac ? Kako vidimo po ovom svemu nije uvjek onaj tko puca ubija u nekoj dalekoj ili susjednoj državi nije krivac zar ne a ako je kako mi to znamo ?

RO
robertbruckner
19:09 30.07.2014.

a zasto to Eu i obama (ne amrikanci) ne uvedu sankcije onim koji financiraju teroriste, pita se reporter ARD na njemackoj telkeviziji i nabraja: saudijska arabija, kuvajt, oman, kuvajt, irak svi placaju i pomazu muslimanske teroriste, a eu i obama ni da mrdu prstom a kamoli da bi uveli sankcije protiv njih, npr palestinci su do sad ispalili preko 3300 raketa na izrael koliko je to milijardi$??????????ali eu i obama napadaju ruse, koji imaju atomsko oruzje a nece finacijere terorizma na zidove i muslimane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije