Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sloboda izražavanja

Putin upozorio umjetnike na 'krajnje opasno ponašanje'

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
02.12.2016.
u 21:30

"Uvijek postoji krhka granica između onoga što zovem krajnje opasnim ponašanjem i slobode govora" - poručio je Putin

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je u petak ruske umjetnike na "krajnje opasno ponašanje" i pozvao ih da "ne potiču podjele u društvu" prekoračujući granice slobode govora poput, rekao je, francuskog časopisa Charlie Hebdo.

"Uvijek postoji krhka granica između onoga što zovem krajnje opasnim ponašanjem i slobode govora", rekao je Putin na sastanku Konzultativnog vijeća za umjetnost i kulturu.

Naveo je primjer francuskog satiričkog časopisa Charlieja Hebdoa koji je poznat po svojim karikaturama proroka Muhameda i koji je 7. siječnja 2015. u Parizu bio na meti islamističkog napada u kojemu je ubijeno 12 osoba, među kojima osmero članova uredništva lista.

"Pitanje je jesu li ti karikaturisti trebali vrijeđati muslimanske vjernike? (...) Možda nisu htjeli nikog uvrijediti, ali su to učinili", istaknuo je ruski predsjednik.

Time je reagirao na izjavu popularnog glumca Evgenija Mironova koji se pred ruskim predsjednikom požalio da konzervativni aktivisti i vlasti vrše sve veći pritisak na umjetničku slobodu izražavanja u Rusiji.

"Sve ovisi o našem osjećaju za mjeru, kako dužnosnika, tako i umjetnika", ocijenio je Putin.

"Dužnosnici nerijetko postupaju tako ne zato što bi htjeli suzbiti nešto (...), nego zato što većina njih ne želi da se kod nas dogodi ono što se dogodilo u Parizu", istaknuo je.

"Moramo o tome povesti računa (...) i ne poticati podjele u društvu", dodao je predsjednik.

Krajem listopada ruski redatelj Andrej Zvjagincev, autor filma "Levijatan" nominiranog za Oscara 2015., već je upozorio da se cenzura "ukorjenjuje" u ruskoj kulturi.

>> Propagandni hibridni rat protiv EU vode Rusija i ISIL

Komentara 15

Avatar superhik74
superhik74
21:41 02.12.2016.

Zdrav razum mora kritizirati "neoliberalna kabala" kojoj je "sloboda govora" vrijedjanje muslimana i ostalih elemenata koje imaju na svom popisu bez granica ali zato zucni jednu jedinu opravdanu kritiku na racun Izraela ili zidova ili homoseksualaca ili u zadnje vrijeme islamiskih invazionista nazvanih "migrantima", sto odmah biva "govor mrznje" i pravac zatvor, sve radi velike "slobode govora".

DU
Deleted user
22:09 02.12.2016.

Svjež sibirski zrak bi sigurno pomogao onima koji zbog stvaralačke krize i nedostatka nadahnuća pljuckaju i vrijeđaju sve oko sebe.

LI
Liberdad
00:21 03.12.2016.

Čovjek je potpuno u pravu. I dok se s jedne strane taj Charlie može izrugivati s nečijom vjerom, padom ruskog putničkog aviona, utapanjem sirijskog dječaka Aylana.... Sve u duhu krajnje slobode govora svi mi se s tim tabloidom moramo idetificirati kad ga napadnu, a u isto vrijeme donosi se rezolucija protiv ruskih medija koji u zadnje vrijeme najobjektivnije izvještavaju i na taj se način ukida sloboda govora, pa i mišljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije