Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
maratonska konferencija

Putin: Rusija je medvjed kojeg Zapad želi okovati u lance

putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.12.2014.
u 19:26

Ruski predsjednik na godišnjoj maratonskoj konferenciji za 1200 novinara najavio da će kriza u Rusiji trajati dvije godine

U ovom trenutku Rusija drži više od 30 ukrajinskih zatočenika, među njima je i pilotkinja Nađa Savčenko, filmski redatelj Oleg Sencov i šef Batkivščine, stranke Julije Timošenko. Međutim, Rusija ih ne tretira kao zarobljenike, nego im svima predstoji suđenje za različite zločine.

Velika predstava u Moskvi

Objasnio je to ruski predsjednik Vladimir Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare, koja, kao i sva druga njegova obraćanja, nalikuje na veliku predstavu. Putin je odgovorio na pitanje ukrajinskog novinara.

– Prema našim tužiteljima, gospođa Savčenko otkrila je položaj novinara ukrajinskoj artiljeriji, novinari su ubijeni. Ako se ta optužba potvrdi na sudu, dobit će kaznu, ako ne, bit će slobodna – rekao je Putin. Ni ostali zatočenici nisu ratni zarobljenici, osumnjičeni su za terorističko djelovanje, rekao je. Putin je govorio nešto više od tri sata, novinara je bilo više od 1200, morali su postavljati kratka pitanja kako bi predsjednik imao više vremena za odgovore koji su u pogledu pada rublja i krize koja pogađa Rusiju bili više-manje očekivani. Ekonomski pad mogao bi trajati dvije godine, očekuje Putin, a nakon toga rast je, kaže, neizbježan. Zašto? – Rastuća svjetska ekonomija trebat će dodatne izvore energije – kaže Putin, pa se čini da bi se Rusija i dalje mogla oslanjati uglavnom na naftu i plin. Doduše, Putin kaže kako se u roku od dvije godine ruska se ekonomija treba diverzificirati. Je li to moguće u tako kratkom roku u ekonomiji koja se oslanja u velikoj mjeri na ono što priroda daje, na naftu i plin? Moguće je, jer, kaže Putin. U istraživanju popularnosti provedenom početkom prosinca, dakle prije strmoglavog pada rublja, Putina podržava 81 posto Rusa.

Njima su se možda svidjele i današnje Putinove usporedbe: Rusija je medvjed koga zapad želi okovati u lance.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Najpoznatiji ruski simbol je medvjed koji čuva tajgu. Možda bi bilo najbolje da medvjed mirno sjedi, da prestane ganjati divlje svinje i da počne brati bobice i jesti med. Možda bi ga tada pustili na miru, ali ne, ipak ga ne puštaju. Kad bi ga zarobili, mogli bi uzeti tajgu. Visoki dužnosnici sa zapada govorili su mi da je nepravedno što samo mi iskorištavamo Sibir. Dakle, pravedno je Meksiku uzeti Teksas, ali nepravedno je ako mi samo radimo na svojoj zemlji – rekao je Putin.

Bez EU brodova na Krimu

Zapad je dugo bio na meti Putinova govora. Rekao je da je NATO širenjem na istok nakon pada Berlinskog zida podigao novi zid.

– Što je s proturaketnim štitom na našoj granici? Zar to nije zid? – pita Putin. Rubalj se jučer ipak zaustavio u padu koji mu je vrijednost prepolovio. Dok je u Moskvi trajao šou, EU je uvela nove sankcije kojima žele spriječiti integraciju Krima u Rusiju, pa su zabranjene europske investicije na Krimu, ne smiju izvoziti tehnologiju za prometnu, energetsku i telekomunikacijsku industriju. Čak je i europskim putničkim brodovima zabranjeno pristajanje na Krimu.

>>Rublja se urušava, tržište je u kaosu, a recesija je više nego izvjesna

>>Cijena nafte prepolovila rubalj, Rusija ulazi u recesiju – građani: Kriv je Krim

Komentara 188

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
03:19 19.12.2014.

Hans-Henning Schröder, stručnjak za ekonomiju istočne Europe na Slobodnom sveučilištu u Berlinu, ipak tvrdi: "Rusija neće bankrotirati". Doduše, Rusija ima ozbiljne poteškoće, a sljedeće godine će i veliki dio stanovništva na svojoj koži osjetiti posljedice. Folker Hellmeyer, ekonomist pokrajinske bankeanke Bremena, priznaje kako stanje u ruskom gospodarstvu nije sjajno, ali upozorava kako se "ne može niti usporediti" s krizom od prije petnaestak godina: "Rusija ima treće po veličini devizne rezerve na svijetu, naime oko 420 milijardi dolara", upozorava ovaj ekonomski stručnjak. Usporedbe radi: SAD ima oko 120 milijardi, čitava zona eura oko 220 milijardi dolara pričuve. "Rusija povrh toga ove godine bilježi i državni suficit od 1,5 posto, dok smo mi u Njemačkoj na nuli, a SAD ima minus od 5,5 svog BDP-a", upozorava Hellmeyer. Ne samo to: Rusija je jedva kome dužna i njezin državni dug iznosi tek 13 posto godišnjeg gospodarskog učinka. Usporedbe radi, u Njemačkoj dug iznosi 77 posto, a u SAD-u čak 108 posto bruto-domaćeg proizvoda.

DU
Deleted user
19:52 18.12.2014.

Ono što mene interesira kako te sankcije djeluju na Europu? Baš me briga za Putina. Ali nitko ne govori o šteti koju Europa ima zbog sankcija to je sada odjednom manje važno. A kao u krizi smo i to ne maloj krizi nego velikoj. Kako to sada odjednom nema krize kada Bankari i bogataši vode ratove. Jer dosada su po novinama lupetali o krizi a sada šute. A možda se šuti zato što je netko počeo ubijati one koji htjeli govoriti o krizi?! Jer koliko vidim u drugom članku oko 50 bankara i bogataša se na čudan način ubilo možda nisu svi htjeli prodavati maglu.

DU
Deleted user
21:12 18.12.2014.

Volim miris rebalansa budzeta u rusiji, mirise na pobjedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije