Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA PRED CILJEM

Putin: Nećemo pustiti NATO blizu granice ni u kojem slučaju

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
02.09.2014.
u 21:15

Dok Putin podsjeća da je Rusija nuklearna sila, rubalj pada, a sve jače posrće ne samo ukrajinska vojska nego i slabašno gospodarstvo

Je li sve spremno za novi veliki rat u Europi? Prema retorici ruskog predsjednika Vladimira Putina, Rusija je za to spremna.

U Kijevu za 14 dana

– Za dva tjedna mogu osvojiti Kijev – zaprijetio je Putin u telefonskom razgovoru šefu Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, otkrila je talijanska La Republica. Tu tvrdnju iz Kremlja ne opovrgavaju nego za rusku agenciju Itar-Tass tvrde da je izjava “izvučena iz konteksta i da je imala posve drugo značenje”. Nedavno je Putin podsjetio i da je Rusija nuklearna sila pa se sad zgražaju nad izjavom ukrajinskog ministra obrane Valerija Galeteja kako Moskva prijeti nuklearnim napadom Ukrajini.

U međuvremenu u Ukrajini ukrajinska vojska gubi, u Lugansku su ukrajinske snage izgubile zračnu luku, u borbi s, tvrde, ruskim tenkovskim bataljunom. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kaže kako Rusija čini izravnu i neprikrivenu agresiju, zbog koje je promijenjen odnos snaga na terenu. Osim toga, Rusija najavljuje promjenu svoje vojne doktrine u odnosu na NATO, čiji će se vrh sastati u četvrtak u Cardiffu u Wallesu. Kako se čini, u ovom trenutku tek puno slabija ukrajinska vojska stoji na putu Putinu da zauzme gotovo 40 posto Ukrajine i osnuje Novu Rusiju, koju je najavio još proljetos, pri okupaciji Krima.

Foto: Kristina Franić

Infografika: Kristina Franić

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nedavno da njemačko oružje neće ići u Ukrajinu, a komentira se i da je nedavno u Kijevu pritiskala vlast da popusti u vojnom nastojanju da povrati kontrolu nad cijelom zemljom. Hoće li NATO odgovoriti ikako osim najavom organiziranja “radne grupe”, odnosno nove brzopokretne jedinice od 10 tisuća ljudi? O tome ćemo više znati u četvrtak. Zanimljivo je da Rusija najavljuje promjenu vojne doktrine iako i po aktualnoj doktrini glavna vanjska vojna opasnost za Rusiju dolazi od NATO-a. Ta je vojna doktrina na snazi od 5. veljače 2010. godine i prema njoj je glavna vanjska vojna opasnost dolazak snaga NATO-a u blizinu Rusije te pokušaji da se destabilizira situacija u pojedinim zemljama, što bi ugrozilo “stratešku stabilnost’”. Dakle, to je sada jasno, Moskva u NATO-u ne vidi partnera nego glavnu opasnost za sigurnost Rusije, o čemu je govorio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

– Rusija ne promatra NATO kao partnera nego kao suparnika i NATO će se prilagoditi toj situaciji – rekao je Rasmussen. No prema ruskoj vojnoj doktrini takav pogled ugrađen je u službeni ruski dokument već četiri i pol godine. Osim toga, i ovo što se događa u Ukrajini u toj je doktrini najavljeno: “Ruska Federacija smatra legitimnim upotrijebiti oružane snage kako bi osigurala zaštitu svojih građana koji se nalaze izvan granica Ruske Federacije u skladu s međunarodnim normama”. Sad se iz ruskog vijeća sigurnosti najavljuje promjena doktrine.

– Dovlačenje vojne opreme NATO-a do granica naše zemlje, kao i proširenje saveza, ostaje jedna od vanjskih vojnih prijetnji za Rusku Federaciju – izjavio je zamjenik tajnika tog vijeća Mihail Popov. Ističe i kako svi potezi NATO-a pokazuju da i SAD i NATO čine sve da odnosi s Rusijom budu što gori. Talijanska La Republica otkriva što se događalo na summitu EU za vikend iza zatvorenih vrata. – Rusija je u ratu s Europom – izjavila je, piše taj list, litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite zatraživši izravnu vojnu pomoć Kijevu. Sljedeća meta Rusije mogu biti baltičke zemlje, navodno je rekla kancelarka Merkel, a protiv sankcija bile su Slovačka, Mađarska i Cipar.

Rubalj dotaknuo dno

Talijanski premijer Matteo Renzi rekao je da Rusija ostaje strateški ekonomski partner EU i važna je za smirivanje krize u Iraku i Siriji. Na kraju, Rusija je dobila još jedan tjedan da pokaže dobru volju za smirivanje sukoba na terenu. “Naoružajte Ukrajinu ili se predajte”, komentira Ben Judah za The New York Times ocjenjujući da Putin nije razuman vođa jer bi inače popustio pred zapadnim sankcijama koje su teško pogodile Rusiju pa kapital iz nje bježi, a rubalj je na najnižoj razini od 1998. No sve je teže i Ukrajini, čije je gospodarstvo na koljenima, njezina vojska ne može se suprotstaviti “sili na naftni pogon”, a kad rat bude izgubljen, proeuropski liberali doživjet će propast u Kijevu, gdje bi u centar mogli doći sad marginalni ekstremisti s krajnje desnice.

>>'Na pomolu je veliki rat, kakav Europa nije vidjela od 1945.'

>>U diviziju protiv Rusije nitko iz NATO-a nije zvao Hrvatsku

>>Ukrajina: Rusija 
je počela invaziju

>>Putin: Ako Ukrajina ide u EU, prisiljeni smo na protumjere

Komentara 266

Avatar Idler 3
Idler 3
18:24 02.09.2014.

Ma kolko god vi drukali za Putina...na Kosovo bute i dalje mogli sam s vizama >;-))

19
1995josip
12:14 02.09.2014.

Kod Hrvatske Kostajnice su srbočetnici ili teroristi 1.09.1991. godine , ubili dva nevina ruska novinara koji su samo radili svoj novinarski posao . Do dana današnjeg ti novinari nisu sahranjeni , niti su njihova tijela predana njihovim obiteljima ! Ruskaa diplomacija želi i pokušava zataškati taj zločin , ali na tom mjestu se danas nalazi spomenik tim nesretnim novinarima koji su poginuli od srpske puške i srpskih terorista koji se i danas skrivaju negdje po srbiji . Hrvatski branitelji svake godine kod tog spomenika novinarima zapale svijeće i polože cvijeće u spomen na te hrabre novinare . Putinova diplomacija to godinama gura pod tepih ! Rusi su vodili istragu o tom zločinu , a kada su shvatili da su taj zločin napravili srbi obustavili su i zabranili daljnje istrage , toliko o ruskoj pravednosti kada niti svoje ljude ne žele zaštititi . Amerikanci se navodno spremaju snimiti film o tragediji ta dva ruska novinara , a Putin i njegova diplomacija tu tragediju guraju u zaborav .......

L0
luena 01
18:19 02.09.2014.

Moskva se osjeca ugrozeno od NATO-a u istocnoj Europi?.. ajd nek se i oni od nekog sojecaju ugrozeni,inace oni ugrozavaju druge... Kako se kaze ,ko drugom jamu kopa sam u njoj zavrsi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije