Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u ukrajini

Pusić: Situacija zabrinjava. Nitko ne može predvidjeti ruske korake!

Vesna Pusić
Foto: DPA/PIXSELL
03.03.2014.
u 19:20

Svi se slažu da bi bilo dobro da se misija OESS-a uključi, istaknula je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Bruxellesu

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić sudjelovala je danas u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara EU gdje se razgovaralo o krizi u Ukrajini. Nakon sastanka ministrica Pusić izjavila je za RTL Danas kako je Vijeće ministara EU za vanjske poslove osudilo rusko flagrantno kršenje međunarodnog prava i agresiju ruske vojske na Krimu. 

– Poziva se rusku vojsku da se povuče natrag u vojarne i govori se o mjerama koje će se poduzeti ako ne dođe do smirivanja ili kao što se u zaključcima kaže deeskalacije. Dakle, mora se postići smirivanje situacije, a ruska vojska, koja je na teritoriju Ukrajine, u prvom redu Krima, mora se povući u vojarne. Ciljane su mjere povezane i s pregovorima o liberalizaciji viznog režima, novim ugovorima između EU i Ruske Federacije te mjerama koje će biti direktno usmjerene prema gospodarskim interesima Ruske Federacije – objasnila je Pusić i dodala kako će u u četvrtak biti sazvano Europsko vijeće zajedno s ministrima vanjskih poslova, znači premijeri plus ministri vanjskih poslova, kako bi se ocijenio razvoj situacije.

– U ovom trenutku traje medijacija i razgovori između nekoliko i premijera i ministara vanjskih poslova s ruskim dužnosnicima i nadamo se da će se postići neki dogovor o smirivanju situacije. Situacija na terenu u Ukrajini vrlo je zabrinjavajuća. Svi se slažu da je to najveća kriza 21. stoljeća u Europi, a možda i puno dužeg razdoblja. Situacija je takva da nitko točno ne može predvidjeti sljedeće korake ruske politike tako da se u ovom trenutku pokušava u komunikaciji s ruskim dužnosnicima doći do nekog rješenja koje bi smirilo situaciju – kazala je Pusić te dodala da su ''zaključci doneseni jednoglasno i svi se slažu da bi bilo dobro da se misija OESS-a uključi. Međutim, čini se da ruska strana ne prihvaća taj prijedlog. Govori se o tome da međunarodne organizacije, uključujući i EU, trebaju biti prisutne na terenu u Ukrajini''. 

>>Rusi Ukrajincima postavili ultimatum za predaju! Merkel: Putin živi u nekom svom svijetu

Komentara 46

DU
Deleted user
19:58 03.03.2014.

Tko tebe šta pita, ženo sa ravnim šiškama, pridruži se premijeru na odmoru. Baš bi vam bilo lijepo u Australiji. Tamo vas svi hrvati vole.

Avatar Joja
Joja
20:14 03.03.2014.

drugarice Vesno tebi je bolje da sutis zato sto ces zabrljat da ni Putin ni Obama ni Merkel neceju moc rjesit

TE
TechnoCroat
22:07 03.03.2014.

Stvarno imamo 'jaku' ministricu vanjskih poslova. Nema nikakvog stava hrvatske, nego je lijepo prepricala sto je svima dostupno u medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije