Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi prosvjed protiv Syrize

Prosvjednici bacali Molotovljeve koktele i sukobili se s policijom

syriza
Foto: Screenshot/Reuters
1/2
27.02.2015.
u 08:28

Zbog pristajanja na uvjete eurozone, dio javnosti optužio je aktualnog premijera Tsiprasa da je iznevjerio predizborna obećanja

Noćas se oko 50 prosvjednika sukobilo s policijom u središtu Atene nakon prvih antivladinih prosvjeda protiv Syrize koja je došla na vlast prošloga mjeseca. 

Nekoliko desetaka aktivista radikalno ljevičarskih organizacija na policiju je bacalo Molotovljeve koktele i kamenje. Razbijeni su izlozi trgovina, a uništena su i neka autobusna stajališta. Oštećeno je i nekoliko automobila.  Prosvjed je održan uoči glasovanja u njemačkom parlamentu o produženju financijske pomoći Grčkoj koje će se održati u petak. 

Zbog pristajanja na uvjete eurozone, dio javnosti optužio je aktualnog premijera Tsiprasa da je iznevjerio predizborna obećanja. 

Ljevičarska Syriza na vlast je došla u siječnju, a birači su joj povjerenje poklonili jer su obećavali reorganizaciju zemlje i odustajanje od nametnutih mjera štednje u sklopu čega je bilo dano i obećanje o povećanju plaća. S obzirom da od povećanja plaća očito neće biti ništa, a upitne su i neke druge obećane populističke mjere, oko 450 radikalnih ljevičara okupljenih u krovnu organizaciju ANTARSIA izašlo je na ulice Atene. 

>> Grci na ulicama nakon tri tjedna Syrizine vlasti

Komentara 10

JO
jozomali
09:27 27.02.2015.

Grci iziđite iz Eurozone, ne pripadate joj!, mentalno, financijski, ni u jednom smislu! bit će bolje svima!

DO
Dongfeng
10:51 27.02.2015.

Ne znam sto su ocekivali. Meni je ta Syriza djelovala kako totalno populisticka stranka. I odmah sam znao da ce prvo krenuti sa populizmom, kao, "ne damo se mi Grci", i onda da ce popustiti zahtjevima Njemacke i ostalih. Predvidljivo. Stranke i ljudi koji bi nesto i mogli promijeniti, koji imaju makar volju, ne dobivaju vise od par mizernih postotaka u demokratskim zapadnim drustvima. Dovoljno je samo pogledati hrvatske izbore. Sincic je dobio nekih 15%, iako je uz sve mane bio bar pet puta bolji od svih protukandidata, i jedini koji je imao ikakve razlicite ideje. Demokracija zapadnog tipa (opce i jednako biracko pravo) pociva na istim postulatima kao i komunizam (ekonomska jednakost). Jedina razlika je u tome da je komunizam bio manje apstraktan pa se lakse vidjelo da to u praksi ne funkcionira. Danas po BDPu po glavi stanovnika (PPP naravno) prednjaci Katar (koji nije demokracija), a najjaca ekonomija je Kina (koja nije demokracija). Da je Kina demokratska danas bi izgledala kao Indija. Kad se pogledaju medijske slobode ironicno je da Rusija i Kina takodjer prednjace. Kina neke stvari otvoreno cenzurira, dok je cenzura na Zapadu prikrivena i manje ocita. Ali zapadnjacki mediji su puni lazi, kleveta, propagande i dezinformacija do te mjere da to vise nije uopce citljivo. Usporedbe radi, otidjite na kineske news stranice i nadjite takvo nesto bilo gdje. Necete naci. Njihove vijesti su mozda sterilne, ali su pristojne.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
15:27 28.02.2015.

Sve je to OK, napusti ovo, napusti ono i sta onda? Nece sa Drahmom koja nebi vrijedila nista da izrone iz ovog ponora. Industrije nema, stabilnost turizma je sve manja i manja ali godinama su svi naucili da zive na velikoj nozi. Sve je to zalosno jer ima dobrih, postenih i radnih ljudi, kao kod nas, ali nisam siguran da je to vecina. Najveci je problem u ovim drzavama, slicnim nama, da se svi bave politikom ali nitko ju nezna napraviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije