Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pegida kapput

Protuprosvjedima Nijemci uspjeli ubiti antislamske derneke

Pegida
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.01.2015.
u 12:05

Pegida je odgodila skupove, ali i najavila da ovo nije njezin kraj, već da “uzimaju mali predah” kako bi se bolje organizirali

Do prije nekoliko dana izuzetno moćna Pegida, pokret koji je u prosvjedima diljem Njemačke okupio desetke tisuća protuislamskih prosvjednika počela je pucati po šavovima. Prošloga tjedna ostavku na mjesto predsjednika pokreta podnio je njezin suosnivač Lutz Bachmann - nakon objave fotografije s Hitlerovim brčićima i frizurom na Facebooku, a jučer je sa svojeg mjesta odstupila i glasnogovornica Kathrin Oertel, kao i desetak članova predsjedništva.

Riječ je o raskolu u ovom antiislamskom pokretu jer Oertelova i njezini suradnici tvrde kako je Bachmann, unatoč službenoj ostavci, na koju je bi prisiljen jer su otkrivene njegove veze s nacistima, i dalje pokušavao upravljati Pegodom iz sjene. Istovremeno, znatno je pala i potpora ovom pokretu koji se bori protiv jačanja utjecaja islama u Europi. Dok je krajem prošle godine Pegida na skupovima okupljala po tridesetak tisuća simpatizera, njihov broj preko noći gotovo je prepolovljen. Na svom posljednjem održanom skupu u Dresdenu, gdje je pokret i najjači, okupilo se oko 17 tisuća posjetitelja, gotovo upola manje od predviđenog broja. Istovremeno, na skupu protiv Pegide organiziranom dan poslije skupilo se oko 25 tisuća ljudi koji su prosvjedovali protiv rasizma i ksenofobije.

– Mislim da su protuislamski prosvjedi dosegnuli svoj vrhunac potkraj prošle godine i da se cijela stvar počela urušavati – ustvrdio je njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Sigmar Gabriel ocjenjujući to dobrom stvari za Njemačku. Istovremeno, Pegida je odgodila najavljene skupove, ali i najavila da ovo nije njezin kraj, već da samo “uzimaju mali predah” da se bolje organiziraju.

– Skupovi u budućnosti bit će još posjećeniji – tvrde u Pegidi.

>> Nismo protiv muslimana. Mi samo želimo sačuvati zapadnu kulturu kojom dominiraju kršćani i židovi

>> Zamračeni tornjevi katedrale u Kölnu kao svjetionici nade nad prestrašenom Europom

Komentara 9

VE
verakruz
14:08 30.01.2015.

Nijedna država sa ovoliko muslimana neće nikad na zelenu granu! To je danas valjda svima jasno.

EL
EliteTeam2015
12:15 30.01.2015.

samo napred cijeli ne islamski svijet je uz vas,,,cast postenim vijernicima koji ne diraju nikoga ali ,,,samozvani ,isil,,,nisu muslimani nego krvnici i teroristi,,,i oni ce otici to je sigurno svaki posteni vijernik ce se javno ograditi i pridonijeti tome da se takvi zlocinci i krvnici uniste,,,ali nije dovboljno samo da se muslimani ograde javno nego da daju i svoj doprinos u tome,,,u svakom gradu u svijetu,,,,muslimani..znaju tko su oni gdje se skrivaju,,,na zalost mnogi od tih sto se javno ogradjuju pomazu ,,,tim ..zlocincima...vrijeme je da pokazu da su se stvarno ogradili i uniste u svakom gradu,,,takve skupine,,,i onda ce nastati mir,...do tada ne vijerujem nikome od muslimana,,,

DU
Deleted user
17:17 30.01.2015.

dobro bi bilo kad bi vešernji napisao nešto sa suđenja u Münchenu kad već izvještava iz njemačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije