Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'cionisti teroristi'

Prosvjedi diljem Španjolske: Zaustavite genocid u Gazi!

Španjolska,prosvjed,Gaza,Izrael
Foto: Miho Dobrašin
1/7
01.08.2014.
u 11:29

Pod parolom ''Zaustavite genocid u Gazi“, počeli su trodnevni prosvjedi protiv Izraela u kojima sudjeluju nevladine organizacije, političke stranke, studenti i sindikati

- Izraelske ubojice, Sloboda Palestini - piše na zidu radničke i emigrantske četvrti Vallecas, na jugoistoku Madrida. To je tek jedna od poruka ogorčenih stanovnika Španjolske čiji mediji detaljno izvještavaju o krvavim događajima u Pojasu Gaze. Ubijanje djece, granatiranje bolnica, uništavanje škola i svakodnevna razaranja probudili su gnjev koji se sinoć prelio ulicama diljem zemlje.

Pod parolom ''Zaustavite genocid u Gazi“, počeli su trodnevni prosvjedi protiv Izraela u kojima sudjeluju nevladine organizacije, političke stranke, studenti i sindikati. Izlaskom na ulicu pridružili su se prosvjednicima u Francuskoj i drugim europskim zemljama ''u osudi zločina nad civilima“. U centru Madrida okupilo se oko 2500 ljudi noseći izraelske zastave s kukastim križevima, palestinske zastave i poruke podrške Palestincima.

''Intifada! Intifada!“, izvikivali su ime dvaju palestinskih ustanaka iz prošlosti. Na drugoj stranici najčitanijih dnevnih novina ''El País“ objavljen je veliki tekst o 17 ubijenih civila na jednoj tržnici te još 13 u bombardiranju škole. Tijekom 24 dana izraelske ofenzive na Pojas Gaze ubijeno je 1450 Palestinaca od kojih oko 80 posto civila. S druge strane poginuo je 61 izraelski vojnik i tri civila.

Foto: Miho Dobrašin

''To nije rat to je genocid!“, vikali su prosvjednici prolazeći pored zgrade ministarstva vanjskih poslova. Od ministra José Manuela Garcije-Margalla traže energičnu osudu zločina protiv civila. On je, pak, tijekom dana u parlamentu izjavio: ''Nalazimo se pred humanitarnom katastrofom kakva nije zabilježena u 21. stoljeću“. Uz ubijene je ranjeno oko 8000 osoba i protjerano 200.000 Palestinaca. Onima koji su ostali nedostaje vode, struje, hrane i lijekova. Jutros je dogovoreno primirje na 72 sata. Budući da su propali pregovori o trajnijem miru između Izraela i Hamasa, na vlasti u Pojasu Gaze, Margallo kaže: ''Jedino rješenje je hitna rezolucija Vijeća Ujedinjenih Naroda“.

Na ulici prosvjednici viču: ''Pa gdje je UN da završi s ovim?“. ''Cionisti teroristi!“, odzvanja centrom gdje se nalaze brojni turisti. Ljevičarske skupine, koje dominiraju prosvjedom, smatraju da se španjolska vlada desnog centra neće zauzeti za Palestince zbog savezništva s SAD-om. Sjedinjene Države i EU još su ranije poručili da ''Izrael ima pravo na samoobranu“ od raketa Hamasa. Tu organizaciju su Washington i Bruxelles uvrstili među terorističke skupine pa s njome ne žele razgovarati. Pregovori se stoga vode u Egiptu.

Izrael tvrdi da se članovi Hamasa skrivaju u bolnicama i školama. Jedan španjolski volonter u bolnici u Gazi izašao je pred kameru španjolske državne televizije i ispričao da bi bolnica bila sravnjena sa zemljom da se ondje nije zatekao s ostalim stranim volonterima, te da su u bolnici jedino ranjenici, medicinsko osoblje i oni. Sinoć su prosvjedi organizirani i u Barceloni, Sevilli, Córdobi, Santanderu, Soriji, San Sebastijanu i Palma de Mallorci. Dan ranije podrška Palestini odaslana je sa sjevera iz Bilbaoa i Gijóna. Danas se okupljanja nastavljaju u Vitoriji, Málagi i Burgosu.

Osuda, ali sa službene razine stiže iz Latinske Amerike. Brazil, Čile, Salvador, Ekvador i Peru povukli su veleposlanike iz Tel Aviva, a Bolivija je najavila ukidanje viznog režima s Izraelom. Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izjavio je: ''Duboko smo razočarani. Ovi potezi ohrabruju Hamas, grupu koju mnoge zemlje smatraju terorističkom organizacijom“. Istaknuo je da bi ovim latinoameričkim državama ''bilo bolje da asistiraju Izraelu u razoružanju Gaze i branjenju nedužnih civila“.

Predsjednik Bolivije Evo Morales odgovorio je: ''Izrael je teroristička država. Kao narod čvrsto smo odlučili poništiti vizni režim s Izraelom iz 1972. kojeg je potpisao tadašnji diktatorski režim u Boliviji i prema kojem izraelski građani mogu slobodno ulaziti u zemlju“. Argentina, Urugvaj i Venezuela osudili su izraelsku prekomjernu upotrebu sile.

Komentara 21

MG
mandoljina@gitara
14:43 01.08.2014.

Branko Lustig je ove godine hodočastio po osnovnim školama i propovijedao djeci o holokaustu.Palestince vise od 60 godina ,proganjanju i ubijaju cionisti.Možda da gosp.Lustig za novu školsku godinu ,osvježi program pa da malo propovijeda o šalestinskom holokaustu,kojeg rade cionisti.

NE
neboiznadzagreba
12:30 01.08.2014.

U nacističkoj Njemačkoj moj glas bi bio na strani Židova , u 21. stoljeću, koje sve više poprima obilježja fašizma, moj glas je na strani palestinskog naroda nad kojim se vrši genocid ; nitko od nas poslije neće moći rećii "nismo znali" . Španjolci još jednom pokazuju da u njima nije ubijena ljudskost !

Avatar kapital3 org
kapital3 org
16:33 01.08.2014.

ja sam za palestinu da ajevreji prestanu sa terorom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije