Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Skoplju

Prosvjednici se pokušali probiti u zgradu vlade, policija ih rastjerala suzavcima i vodenim topovima

Makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
06.05.2015.
u 07:50

Na prosvjedu u Skoplju ozlijeđeno je 19 ljudi, od kojih je 15 policajaca i jedan fotograf

Oko 2 tisuće prosvjednika sukobilo se s makedonskom policijom ispred zgrade vlade u Skoplju na prosvjedu kojim su tražili ostavku premijera Nikole Gruevskog i njegovih ministara, piše Reuters.

Prosvjednici su palili kontejnere i gađali kamenjem policajce koji su štitili zgradu. Vikali su: "Ubojice!" i tražili ostavku vlade, a uspjeli su razbiti stakla na zgradi vlade te su oštetili su mnoge parkirane automobile. AFP piše da je ozlijeđeno 19 ljudi, od kojih je 15 policajaca i jedan fotograf.  Dio prosvjednika uspio je preskočiti ograde u namjeri da se probiju u zgradu vlade, no policija ih je u tome spriječila, piše MIA. Policija je prosvjednike rastjerala koristeći suzavac i vodene topove.

Vlast zataškavala brutalno ubojstvo mladića

Do prosvjeda je došlo nakon što je jučer makedonski oporbeni čelnik Zoran Zaev na konferenciji za novinare optužio ministarstvo unutarnjih poslova i vodstvo države da su zataškavali ubojstvo Martina Neskovskog, 21-godišnjaka je 2011. godine u Skoplju ubio policajac Igor Spasev tijekom slavlja pobjede stranke VMRO-DPMNE na prijevremenim izborima te godine. Neskovskog je specijalac nasmrt pretukao, a Zaev tvrdi da ima snimke koje dokazuju da su vlasti krivnju željele prebaciti na mladića.  

Sukob vlasti i opozicije zaoštrio se u siječnju ove godine kada su Zaev i još četiri osobe optužene za špijunažu. Zaev je odbacio optužbe te tvrdi kako vlada prisluškuje najmanje 20 tisuća ljudi, među kojima i političare, novinare i vjerske vođe. Socijal-demokrati Zorana Zaeva bojkotiraju parlament već gotovo godinu dana jer tvrde da se dogodila krađa na izborima u travnju 2014. godine. Oporba je najavila masovni prosvjed protiv vlade za sredinu svibnja.

>>Naoružani Kosovari zauzeli policijsku postaju u Makedoniji: Ovo je naša država

>>Makedonci predlažu osnivanje zajedničkih balkanskih snaga

Komentara 8

DU
Deleted user
08:28 06.05.2015.

Ukrajinska "špranca" na Balkanu: Veliki brat, koji je prisutan u Albaniji / Velikoj Albaniji, pokušat će (početak je "spontano" događanje naroda) sve da Makedonija ne "otkliže" ruskom medi i pridruži se Grčkoj, koja je i ovako diskutabilna!

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
08:29 06.05.2015.

trebali su pucati na komunistički ološ

LI
liskovaca
08:27 06.05.2015.

sve su ovo posljediće multikulturalnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije