Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podsjećanje

'Propustili' zvati Putina na 70. obljetnicu oslobođenja Auschwitza

auschwitz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
27.01.2015.
u 19:32

Preživjeli 86-godišnji Imre Varsany godinama je šutio o logoru jer se sramio što je jedini preživio od cijele svoje obitelji

Ruski predsjednik Vladimir Putin 70. obljetnicu oslobođenja najstrašnijeg nacističkog logora Auschwitza obilježio je u Moskvi, paleći svijeće s Aleksandrom Borodom iz Federacije židovskih zajednica Rusije. Putin je tako izostao sa svečanosti na kojoj su se okupili svjetski lideri i 300 preživjelih logoraša.

Naime, iz Poljske nije stigao poziv Putinu i ruski predsjednik ostao je u Moskvi, možda i zato što mu je još u sjećanju ne jako ugodan prijam među državnicima na skupu G20 u Australiji, gdje je skratio boravak. Poljaci su najžešći kritičari Putinove politike u Ukrajini i situacija bi, komentira se u poljskim novinama, bila neugodna nakon više od četiri tisuće mrtvih u Ukrajini. Razvila se i rasprava tko je zapravo bio u sastavu Crvene armije, koja je 27. siječnja 1945. godine ušla u logor. Riječ je o Prvoj ukrajinskoj fronti iz sastava Crvene armije, u kojoj je bilo i Ukrajinaca, Rusa, Čečena, Gruzijaca i Tatara, a u logor je na tenku prvi ušao Ukrajinac Igor Pobirčenko.

Svjetski mediji posvetili su veliku pozornost obljetnici, citiraju se preživjeli logoraši poput 86-godišnjeg Imre Varsanyja koji je jedini preživjeli od svoje obitelji i o tome je šutio desetljećima jer se sramio što je ostao živ. I ostali logoraši ističu: o logoru moramo šutjeti, nije moguće živjeti ako se o tome govori. Svijet obilazi i fotografija 93-godišnjeg Marcela Tuchmana, preživjelog logoraša koji i danas radi kao liječnik. Među brojnim viđenim gostima na svečanosti bili su brojni državnici, francuski predsjednik Hollande, ukrajinski Porošenko, među njima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Režiser Steven Spielberg, autor “Schindlerove liste”, upozorio je da se Židovi ponovno suočavaju s antisemitizmom.

>> Nemojte ih nikada zaboraviti!

Komentara 119

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:53 27.01.2015.

Ma tko je vidio zvati osloboditelje, glavno da su tu Njemci koji slave. Rusi su im prekinuli "posao" pa moraju biti kaznjeni tako sto nece biti pozvani. S obzirom da je u borbi protiv Nacizma poginulo samo 24 miljuna Rusaa trebalo ih je kazniti hladnim ratom dok su Njemci kao "zrtve" dobili milijarde Marshallovim planom

Avatar spira
spira
19:53 27.01.2015.

>>>>možda i zato što mu je još u sjećanju ne jako ugodan prijam među državnicima na skupu G20 u Australiji, gdje je skratio boravak<<<<. ,,,,,,,,,, Video da sa ološem ne vredi gubiti vreme .. A vi Poljaci pravićete vi Putinaete vi Putina od dreka i ljubiti da vam oprosti

Avatar reference
reference
20:08 27.01.2015.

zvali porosenka a ukrainci poljake poklali ko zeceve. pa kad je bio onaj ustanak u warshavskom getu jel su svabi I ukrainci zajedno napadali I cak izmasakrirali zidove gore I od samih nijemaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije