Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad duhova

Propast velikog Detroita - Bankrot
 američkog sna

'RICHMOND, IN., July 23, 2008-- Ford Model T 100 year anniversary--More than 1,000 Ford Model T enthusiasts descended on Richmond Indiana and Winchester Speedway also in Indiana today to take part in
Foto: 'Ford'
1/3
19.07.2013.
u 22:00

Automobilski div General Motors je objavio da neće napuštati grad i da će pomoći oporavku.

Detroit, nekad četvrti po veličini grad u Sjedinjenim Državama, u četvrtak je proglasio bankrot i tako postao prvi veliki grad u američkoj povijesti koji je povukao takav potez. Stečajni upravitelj grada Kevyn Orr kaže da nitko sa sigurnošću ne može utvrditi koliko točno Detroit duguje, no pretpostavlja da dug sigurno nije manji od 18 milijardi dolara, ali ni veći od 20 milijardi.

Napušteni grad

Tako je grad, koji je nekada bio simbol automobilske industrije u koji su hrlili radnici iz cijelih Sjedinjenih Država kako bi našli posao, došao do ruba potpunog sloma. Broj stanovnika pao je s gotovo dva milijuna na 685 tisuća, napušteno je više od 78 tisuća kuća i zgrada, a brojna parkirališta i javne garaže zjape prazne. Gotovo polovica javne rasvjete uopće ne radi, grad pomalo nalikuje na grad duhova. Iako stečajni upravitelj Orr i guverner države Michigan Rick Snyder tvrde da je bankrot bio jedini izlaz iz izrazito teške krize u koju je grad potonuo i dugova kojima se još ne zna broj, protivnici ovakvih drastičnih poteza tvrde da je republikanac Snyder ovo napravio iz političkih pobuda, odnosno u namjeri da preuzme vlast u gradu koji vodi gradonačelnik iz redova demokrata i u kojem Afroamerikanci čine 80 posto stanovništva.

– Ovo je jedini razuman put koji vodi prema pronalasku rješenja za vrlo teške probleme. Stanovnicima ovoga grada konačno treba ponuditi neku nadu, izlaz iz situacije u kojoj iz dana u dan ima sve manje službi i infrastrukture koji zaista funkcioniraju. Grad treba radikalno restrukturirati i dati mu šansu da sam sebe nanovo definira i to bez tereta dugova i obaveza koje ga potpuno guše – kazao je Snyder koji je naglasio da drugoga izlaza jednostavno nije bilo. Odmah nakon što je objavljena vijest o bankrotu, Bijela kuća objavila je da će pomno pratiti razvoj situacije u Detroitu. Postoji, naime, bojazan da bi brojna poduzeća mogla početi zatvarati svoje ispostave u ovome gradu, što bi moglo donijeti nove probleme. No General Motors je priopćio da ne namjerava napuštati grad i kako se nada da će bankrot omogućiti novi početak i oporavak.

Vječna stigma bankrota

Iako odgovorni u gradu i saveznoj državi Michiganu tvrde da će gradski službenici i umirovljenici nastaviti dobivati svoje prihode, stručnjaci za bankrote tvrde da će biti teško zadržati sve zaposlene, održati razinu mirovina umirovljenika koji su nekada radili u gradskoj upravi, ali i osigurati funkcioniranje gradskih službi i infrastrukture.

U stečajnoj masi novca za sve to nema. Stručnjaci naglašavaju i da bankrot za veliki grad nije dobar zato što će on vječno nositi tu stigmu.

Oni očekuju i da će doći do nastavka rezanja svih davanja za zaposlene i umirovljenike, kresanja troškova za funkcioniranje grada, a pretpostavljaju da će Detroit ubuduće vrlo teško dolaziti do novca zato što mu nakon ovoga banke neće odobravati kredite.

U posljednjih nekoliko godina šezdesetak gradova, gradića i sela u Sjedinjenim Državama proglasilo je bankrot, ali nijedan od njih nije imao ni upola toliki dug kao Detroit. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća na rubu bankrota bili su New York i Cleveland, ali na kraju su ipak uspjeli isplivati kao i Philadelphia dva desetljeća zatim. Detroit je povukao potez koji bi ga mogao skupo koštati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije