Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrutni ubojica

Pronađene nove žrtve ‘sibirskog vukodlaka’

Mihail Popkov
Foto: The Siberian Times
1/2
29.03.2017.
u 12:10

Slijedeći obrazac izbora žrtava, ruski su istražitelji među neriješenim ubojstvima prepoznali žrtve okrutnog masovnog ubojice

Pojam masovnog ubojice u Rusiji poprima sasvim novi smisao nakon što je Istražni komitet oblasti Irkutsk podigao konačne optužnice protiv Mihaila Popkova, poznatog kao “sibirski vukodlak” zbog ubojstva 60 osoba. Popkov, bivši policajac, osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva najmanje 22 žene od 1992. do 2000. No, po svemu sudeći, lista njegovih žrtava znatno je veća.

Odora i policijski auto

Popkov je za žrtve birao žene koje su, na neki način, podsjećale na njegovu pokojnu majku, alkoholičarku koja ga je zlostavljala tijekom djetinjstva. On bi najčešće, odjeven u policijsku odoru i vozeći službeni automobil, “pokupio” blago alkoholizirane žene koje su navečer izlazile iz barova ili s privatnih zabava. Odvezao bi ih potom u šumu gdje bi ih silovao i ubio, i to na posebno okrutan način. Najčešće ih je probadao nožem, rezao, udarao sjekirom ili davio. Jednoj od žrtava odsjekao je glavu, drugoj je iščupao srce iz tijela. Ponekad bi ponovo silovao mrtva tijela svojih žrtava.

Sve vrijeme Popkov je u javnosti gradio sliku savršenog obiteljskog čovjeka, a njegova supruga, također djelatnica policije, jednom mu je dala i lažni alibi za vrijeme umorsta. Nije potpuno jasno je li to učinila greškom ili je znala s kakvim zločincem živi.

Jedna od žrtava, tinejdžerica Svetlana M., preživjela je napad i poslije je opisala policiji što se dogodilo.

– Policijsko vozilo zaustavilo se pokraj mene na ulici dok sam se vraćala kući. Odvezao me je u šumu i natjerao da se skinem, a potom me je uhvatio za kosu i počeo mi glavom udarati o drvo. Izgubila sam svijest, a on me je očito ostavio u šumi misleći da sam mrtva – ustvrdila je Svetlana, koja je silovana u nesvjesnom stanju, u vrijeme dok je serijski ubojica bio uvjeren da je mrtva. Ipak, pronašli su je lovci i otpremili u bolnicu, gdje su je spasili unatoč teškim ozljedama glave i činjenici da je cijelu noć provela bez odjeće na temperaturi ispod nule.

Iako je prestao ubijati 2000. godine, uhićen je tek 12 godina poslije, na temelju analize DNK koja je provedena na 3500 policajaca iz Irkutske oblasti, a čiji su rezultati uspoređeni s DNK iz sperme nađene u jednoj od žrtava.

Zarazio se sifilisom

– Prestao sam ubijati kada sam postao impotentan – ustvrdio je u istrazi tijekom koje je priznao ubojstvo 22 žene. Pokazalo se kako je impotentan postao zarazivši se sifilisom koji je imala jedna od njegovih žrtava.

Nakon dugotrajnog sudskog procesa, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, no istražitelji su nastavili prikupljati podatke o neriješenim ubojstvima žena koja su počinjena u tom razdoblju. Kako su imali jasan obrazac ponašanja, uključujući i točan opis žena koje je “sibirski vukodlak” ubijao, u sljedećih nekoliko godina povezali su ubojstva i prikupili forenzičke dokaze o Popkovu kao mogućem ubojici. Sada su dokaze podnijeli sudu koji će Popkovu obnoviti proces. Iako nije jasno mogu li ga osuditi na smrtnu kaznu, koja u Rusiji teoretski postoji, no suspendirana je na neodređeno vrijeme još u vrijeme predsjednika Jeljcina.

>>Ubojica roditelja nije ubio svog psa: Zeus je živ i zdrav

Ključne riječi

Komentara 2

CE
centirion
07:12 30.03.2017.

Otkrili ga i uhvatili tek nakon 60 te ubijene osobe. Kakva je to policija?

GO
gooniegoogoo
22:21 30.03.2017.

šta kažu protivnici smrtne kazne na ovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije