Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol patnje

Djevojčica s naslovnice: Čuvenoj 'Afghan Girl' prijeti 14 godina zatvora

"Afghan Girl"
Foto: Steve McCurry
1/3
27.10.2016.
u 15:00

Uhićenje 40-godišnje Gule uslijedilo je nakon posljednjih pritisaka na Pakistan da 2,5 milijuna afganistanskih izbjeglica vrate u rodnu zemlju

Sharbat Gulu, djevojčicu sa čuvene fotografije "Afghan Girl" iz 1984. godine, privela je policija zbog krivotvorenja pakistanske osobne iskaznice.

U njenom domu u Peshawaru uhitila ju je pakistanska Federalna istraživačka agencija (FIA). Zbog pronevjere javne isprave kako bi ostala u zemlji, prijeti joj 14 godina zatvora.  Uhićenje 40-godišnje Gule uslijedilo je nakon posljednjih pritisaka na Pakistan da 2,5 milijuna afganistanskih izbjeglica vrate u rodnu zemlju.

 

Ovjekovječen simbol patnje 

Fotograf Steve McCurry (66) u srijedu je obavijestio javnost da mu je prijatelj iz Pakistana javio kako je Gula uhićena. - Učinit ću sve što je u mojoj mogućnosti da njoj i njezinoj obitelji pružim pravnu i financijsku pomoć. Dovoljno je patila tijekom cijelog života, a njezino uhićenje nečuveno je kršenje ljudskih prava - poručio je. Gula je odrasla u izbjegličkom kampu, u ratu je izgubila roditelje, a nosila se i s gubitkom supruga te kćeri.

Prije 31 godinu foto portret Stevea McCurryja obišao je svijet na naslovnici National Geographica. Prodorne zelene oči djevojčice postale su simbol patnje u Afganistanu tijekom okupacije Sovjeta koji su podržavali tamošnju vladu, a pobunjenike tzv. mudžahedine naoružavali su i trenirali SAD-a i Pakistan.

>> Facebook opozvao svoju odluku o cenzuriranju ratne fotografije: ona je oblikovala svjetsku povijest

Komentara 1

DH
dalibor.hren
10:47 30.10.2016.

Ova će dobiti 14, a zagrebački silovatelj možda 8 godina!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije