Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VB mijenja zakone

Prinčevi i princeze moći će sklapati brak i s katolicima

'Prince William (L) and Catherine leave the pre-wedding drinks party of Queen Elizabeth II\'s eldest granddaughter Zara Phillips and her fiancee Mike Tindall, the England rugby star, held on board the
Foto: 'Andy Buchanan'
1/3
14.10.2011.
u 10:00

Pitanje rigidnih zakona pokrenuto je nedavno, nakon vjenčanja princa Williama i K. Middleton.

Premijer David Cameron promijenit će zakone stare više od 300 godina i liberalizirati britansku monarhiju. Naime, Cameron je predložio da se promijeni više od tri stoljeća star zakon kojim se britanskim prijestolonasljednicima zabranjuje sklapanje braka s osobama rimokatoličke vjere. Također, britanski premijer u svojim reformama želi prekinuti diskriminirajući odnos prema kraljevskim kćerima u nasljeđivanju prijestolja, javio je Reuters.

Sigurnost imperija

Cameron je uputio pismo poglavarima 15 Krunskih zemalja Commonwealtha (Commonwealth realms) koje priznaju britansku kraljicu kao svoju kraljicu i poglavara države te od njih zatražio odobrenje za svoje reforme.

Cameron želi ukinuti rigidne zakone iz 1688. i 1700. godine koji su doneseni da bi ta monarhija bila sigurna da će na vlast doći protestantski nasljednik te da bi se spriječilo vjenčanje potencijalnog nasljednika s pripadnicom Rimokatoličke crkve, osim u slučaju kada se ta osoba odrekla rimokatoličke vjere i prešla na protestantsku.

Posebno je zanimljivo da je spomenutim zakonom zabranjena samo veza potencijalnog prijestolonasljednika s katolikom. Brak sa Židovima, muslimanima, hinduistima ili pak s ateistima zakonom je dopušten. Pravila potječu iz turbulentnoga razdoblja britanske povijesti i vladavine kralja Henrika VIII., koji je prekinuo veze s Katoličkom crkvom strahujući da bi katolici mogli ugroziti sigurnost imperija.

– Ovo pravilo povijesna je anomalija i smatramo da ga treba ukinuti – piše Cameron u svom dopisu.

Cameronova vlada želi dokinuti i diskriminaciji žena u nasljeđivanju prijestolja. Nasljeđivanje trona trabalo bi po Cameronu biti određeno isključivo godinama starosti, a ne i spolom prijestolonasljednika, odnosno prijestolonasljednice. Dosad su muški članovi kraljevske obitelji imali prednost u odnosu na žene, bez obzira na godine života.

To je pitanje pokrenuto nedavno, nakon vjenčanja princa Williama i Kate Middleton. Naime, ako se pravila ne izmijene, Williamov i Katein prvorođeni sin postat će kralj čak i ako bude imao stariju sestru.

Oštro na imigrante

Britanski premijer posljednjih se dana osobito aktivirao. Tako je Cameron u srijedu apelirao na britansku javnost da vlastima počnu prijavljivati ljude za koje sumnjaju da su ilegalni imigranti. Također se obvezao da će poraditi na otežavanju ispita za dobivanje državljanstva tako što će u njega ugraditi i pitanja iz britanske povijesti.

Najkontroverznijim se čini Cameronov prijedlog da britanske obitelji koje žele u zemlju dovesti svoju rodbinu iz udaljenih zemalja moraju položiti nekoliko tisuća funti jamčevine za njihov dolazak. Keith Vaz, predsjedajući donjeg doma parlamenta, oštro je kritizirao taj prijedlog.

– To će dodatno antagonizirati manjinske zajednice u Britaniji i razljutiti britanske partnere poput Indije – upozorio je Vaz.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sinaj
19:47 14.10.2011.

Kakvo je to europsko licemjerje, upravo nevjerojatno. Da se radi o bilo kome drugom osim o katolicma to bi tobože svima bilo sablažnjivo, a ovako se to obajvi kao svakodnevna vijest. Zamislimo samo da je prijestoljonasljedniku zabranjen brak npr. saa Židovima! Novinar iznosi neistine kad kaže da je takvu odluku Henrik donio iz straha, nije iz straha već iz osvete što mu Katolička crkva nije htjela dati razvod. Za gađenje je činjenica da ni engleski premijer ne smije biti katolik i nitko tu naravno ne vidi ništa diskriminirajuće već Englezi drugima daju savjete kako se demokratizirati. Europi iskreno želim da se za 100 god pretvori u Pakistan

PR
promatrac1965
22:34 14.10.2011.

Kakvog li napretka u kolijevci zapadno-europske demokracije! Za ne vjerovati! I oni procjenjuju je li Hrvatska dosta demokraticna. Kakvog li sarkazma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije