Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR SOLDO

Preživio logor kao dječak u Hercegovini pa ubijen kao policajac u Americi

Igor Soldo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
09.06.2014.
u 19:20

Neonacisti su ubili policajce Igora Soldu (31) i Alyna Becka (41)

Naoružani bračni par neonacista izrešetao je dvojicu policajaca i jednu slučajnu prolaznicu u Las Vegasu te su se potom oboje ubili. Jedan od dvojice nesretnih policajaca je 31-godišnji Igor Soldo, sin Pere i Sirle iz Jablanice, koji su za rata izbjegli u Ameriku.

Kako se navodi iz kruga ove obitelji, nakon što je kao dječak preživio golgotu u Hercegovini, stradao je od ruke američkih rasista koji se etiketiraju kao “white supremacists”.

Brat policajac

Ubijeni Soldo je kao policajac radio od 2006. godine, a iza sebe je ostavio suprugu i bebu.

Načelnik policije Bruce Lang izjavio je da Igor ima i brata Roberta, također, policajca. Robert je, pak, u PU Beatrice od 2008., u braku je s policajkom Colleen Morabito-Soldo, a ovih dana očekuju drugo dijete koje sada planiraju nazvati po ubijenom stricu.

Colleen kaže da je on bio veliki čovjek, dobar otac, suprug, brat i časnik.

Otac šef vatrogasaca

– Otac Pero Soldo je prije rata bio šef vatrogasaca u Jablanici. Nakon rata su iskoristili mogućnost odlaska u treće zemlje jer su bili u miješanom braku. Igor je za vrijeme rata  s bratom i sestrom bio u logoru koji se nalazio u Muzeju u Jablanici. Jedan je od 62 djece koji su bili tamo zatočeni u tom zloglasnom logoru. Za to vrijeme ubijeni su mu rođaci.

Doista je preživio ratni užas, pričaju nam Jablaničani. Kako navode njegovi kolege u američkoj saveznoj državi Nevadi, napadači su prije preksinoćnjeg mraka ušli u pizzeriju "Cici" i likvidirali policajce koji su večerali.

Naime, prema izvješću američkih medija, na policajce Alyna Becka (41) i Igora Soldu iznenada je otvorena vatra, uz povike: "Ovo je revolucija!" Jedan od njih im je uzvratio paljbu, ali nije poznato je li ih i pogodio. Potom su napadači pobjegli u obližnji trgovački centar Wall Mart na suprotnoj strani ulice, gdje su, pucajući na pristiglu policiju, ubili i jednu ženu koja im se našla na putu.

Ubrzo je trgovački centar opkoljen te su napadači pozvani da se predaju i polože oružje.

Međutim, žena je u tom trenutku ubila supruga pa onda i sebe, a u policiji vjeruju prema prethodno utvrđenom dogovoru. Njihovi identiteti nisu objavljeni, ali je njihov dom pretresla policija.

– Istražitelji su pronašli pribor za konzumiranje povezane s bijelim Supremacy teorijama, kao i kukasti križevi. Obitelji poginulih su više nego očajne. Veteran Beck je od 2001. godine službovao, a imao je ženu i troje djece, kazao je načelnik policije Bruce Lang.

Guverner Las Vegasa Brian Sandoval osudio je “bezuman čin nasilja” i u širem kontekstu pozvao na zaštitu zajednice.

Komentara 57

US
USA
20:12 09.06.2014.

Zasto se u tekstu ne vidi da je pokojnik kao dijete bio zatvoren u muslimanski logor Armije BIH, vec se samo kolokvijalno logor etiketira logorom. Da je slucajno logor bio hrvatski vjerujem da bi eksplicitno boldanim slovima bio onacen.

Avatar Feniks
Feniks
19:41 09.06.2014.

Na području sjeverne Hercegovine, u Konjicu i Jablanici gdje je živio i pokojni Soldo bilo je više od 40 logora za Hrvate. Bolje reći, bila je to čitava mreža logora koju su osnovali projektanti akcije Neretva ’93. u koordinaciji s tadašnjom lokalnom vlasti.Tri i pol tisuće Hrvata Konjica i Jablanice prošlo je kroz te logore. Od 14.400 zarobljenih Hrvata u 331 muslimanskom logoru, ubijeno ih je 632 nakon zarobljavanja.

Avatar Slavonija87
Slavonija87
20:03 09.06.2014.

Preživjeo je logor Armije BiH u ratu a strada u miru u SAD-u koji bi trebao biti sigurnije mjesto. Nigdje čovjek više nije siguran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije