Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tumor na mozgu

Preminula hrabra majka Jelena. Život je dala za svog malog Nikolu

jelene trikić
Grad Prijedor
18.11.2012.
u 20:27

Medicina kaže da nitko ne može zatrudnjeti ako ima tumor na mozgu. Jelena je dokazala da nije tako

Hrabro srce tridesetogodišnje Jelene Trikić iz Prijedora, koja se zbog života svog djeteta odrekla svog života, odbijajući jakim citostaticima liječiti tumor na mozgu kako bi imala priliku da bude majka, prestalo je kucati u subotu u jedan sat i 25 minuta na Kliničkom centru Banja Luka.

Odbila kemoterapiju

Jelena, nije izdržala, teška bolest odvojila je od malog Nikole kojeg je toliko voljela da je odlučila umrijeti zbog njegove budućnosti. Prošlo je 39 dana nakon porođaja, a Jelena kojoj je još 2007. godine dijagnosticiran tumor na mozgu, po začeću Nikole, odlučila je obustaviti liječenje jakim citostaticima, koji bi u majčinoj utrobi ugrozili njegov život. Poslije dvije komplicirane operacije na mozgu, pokojna Jelena koju su mediji u RS-u prozvali “majka hrabrost” odlučila je ostvari svoj posljednji i životni san. Odlučila je roditi dijete kako bi, kako je kazala, prije smrti “osjetila kako je biti majka”, u čemu je dobila potporu supruga. Iako je bila svjesna da bi je trudnoća uz neuzimanje lijekove mogla odvesti u smrt, Jelena je obustavila liječenje citostaticima. Bolest je uznapredovala, a njeno izlječenje postalo je neizvjesno. Unatoč jakim bolovima, Jelena je prije 39 dana na svijet donijela zdravog sina Nikolu, koji je pri porodu imao 1970 grama. Sa sinom u naručju, u bolesničkom krevetu, ponosno se slikala za medije, ne krijući radost što je na svijet donijela novi život. “Dosad sam imala dvije operacije i kada sam bila u bolnici na terapijama, odlučila sam da želim imati dijete, koje će moći da mi dođe u posjet. Željela sam da vidim kako je biti majka i suprug me je u tome podržao i bio uz mene”, ispričala je Trikić prije smrti za Glas Srpske i dodala da je sretna tek sada kad svoje dijete drži u naručju.

Liječenje u inozemstvu

Iako je bolest uvelike uznapredovala, Jelena je tada puna optimizma izrazila svoju velika želju da i pored toga što je bolesna i ona dobije mogućnost da bude majka. Gestom hrabre žene dirnuti dr. Slobodan Grahovac, koji je obavio porođaj, tada je kazao da je Jelena preskočila sve medicinske norme. “Njena želja za djetetom je nešto što je neviđeno. Medicina kaže da nitko ne može zatrudnjeti ako ima tumor na mozgu. Jelena je dokazala da nije tako i žrtvovala se za svoje potomstvo. Mi to treba podržati i kao liječnici dati sve da ona što duže bude sa svojim djetetom”, kazao je Grahovac.

“Trikić je odbila jaku citostatsku terapiju koja bi popravila njeno stanje jer bi to uništilo svaku mogućnost da ostane trudna. Liječnici su je upozoravali da je veoma rizično da ostane u drugom stanju, ali je odluka bila na njoj. Svjesno je prihvatila blažu kemoterapiju i poslije toga je uspjela ostati trudna i da tu trudnoću uspješno iznese”, kazao je Grahovac banjolučkim medijima.

Za tri tjedna nakon poroda Jeleni je napravljena snimka magnetnom rezonancom kako bi se vidjelo koliko je tumor u mozgu narastao. Plan je bio da se Jeleni tumor iz mozga izvadi na nekoj od svjetski poznatih kirurgija ili da se podvrgne ponovno kemoterapiji.

“Potrudit ćemo se da joj pružimo najbolju zdravstvenu zaštitu zbog tolike želje za bebom i životom”, kazao je prije njezine smrti dr. Grahovac, čija se liječnička i ljudska želja na žalost zbog smrti nije ostvarila. Iza nje ostao je mali Nikola, ponosni i tužni suprug koji će jednog dana ispričati sinu o žrtvi koju je za njegov život podnijela njegova majka. Jelena još jednom gestom dokazala je kako se ruše granice. Poslije saznanja da je bolesna upisala je Ekonomski fakultet i završila ga početkom ove godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije