navigacija Svijet 118
Radikalizam u BiH

Preko Facebooka traže rušenje križa na Humu

Istražne agencije moraju već jednom otkriti tko stoji iza stalnih prijetnji o rušenju križa na Humu.

Foto: screenshot/youtube

Od huliganskog i terorističkog napada na Mostar, u kojem je zapaljeno nekoliko zgrada institucija, prosvjedi su prešli u mirnu fazu. Ali zato rat i prijetnje doživljavaju svoju kulminaciju na društvenim mrežama.

Redakciji Večernjeg lista je upućeno nekoliko poruka preko e-pošte u kojima se upozorava na prijetnje rušenja križa na brdu Hum iznad Mostara. Jedna od prijetnji je upućena preko Facebook profila osobe pod imenom Karlo Grabovac.

Prijeteća poruka

- Ovo ruglo više Mostara je politički križ i nema ni najmanje veze s nekom duhovnošću. Dapače, pogrda je napravljena da bi fašistoidni i isprani umovi pokušavali utjecati na normalne građane ovog grada. Ovo će trebati razmontirati i otjerati na otpad. I to će biti prije nego sto mislite - napisao je Grabovac na svome profilu. U kasnijoj raspravi koja je uslijedila predlaže se i stavljanje eksploziva pod križ na brdu Hum. - Pola kile trotila... bi riješilo problem... - piše izvjesni Željko Zlatarević.

Naravno, nije dugo trebao čekati na odgovor Facebook prijatelja. - To je već uznemiravanje i grehota za prirodu. Dovoljno je samo Romima dopustiti i operušat će ga za dva sata i sve će uredno završiti na otpadu za reciklažu. Ima tu željeza i aluminija koliko hoćeš - odgovorio mu je Grabovac. Ovakve dijaloge posljednjih dana na društvenim mrežama nije teško naći. U Policijskoj upravi Mostar nam je rečeno kako oni znaju za ove prijetnje, te kako slične glasine već duže vrijeme postoje. - Mi svako malo imamo informacije ili dobivamo glasine kako će križ na Humu biti srušen ili miniran. Naravno da pratimo situaciju. Radi se o jako osjetljivom pitanju - rekao nam je načelnik PU Mostar Draženko Miletić. Inače, u nekoliko navrata uništavane su postaje na Križnom putu na brdu Hum. U tim napadima lomljeni su i bacani križevi i svi ostali simboli Katoličke crkve.

Vjerska netrpeljivost

Počinitelji su ostali nepoznati, a oštre reakcije javnosti na ovakve rušilačke pohode motivirane vjerskom netrpeljivošću su izostale. Naravno, zadnje prijetnje dobivaju poseban ton kada se uzmu u obzir događaji od prije sedam dana i paljenje zgrada u Mostaru. S druge strane, brojne udruge pozivaju na smirivanje napetosti i na rješavanje problema na miran i dostojanstven način. Brojni su dali potporu prosvjednicima i borbi za prava radnika, ali su i upozorili kako sve više radikalnih skupina želi manipulirati prosvjedima u cijeloj BiH.

>>U Mostaru pretučen predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH

>>Zbog nasilnih prosvjeda odgođeni posjeti stranih investitora FBiH

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (10 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

126
Registracija
 • SAMOSTALNA HRVATSKA SAMOSTALNA HRVATSKA

  15.02.2014 u 17:08h

  Dragi Bosanci ili Bošnjaci problem vam je u vašim glavama u kojima obitava drug Tito . Morate otvoriti oči i sagledati realnost onu realnost koju niste vidjeli ni 1991 u Hrvatskoj. Ne možete se ponašati na način da je BIH vaša država na koju ste se uknjižili 1/1 , šta su onda druga dva naroda možda podstanari . Vi bi željeli BIH kao nekad Jugoslaviju , samo da vi preuzmete ulogu Srba u njoj , a to neće ići . Smeta vam križ , znate zašto zato jer vam smeta sve ono što nas razlikuje odnosno što nas dijeli a to je ono tipično i posebno. Taj su problem imali i jugoslovenski komunisti pa su vidjeli kako je završilo. Ne možete ukinuti katolicizam on niče iz povijesti , a kultura iz kulta .
  45 92% 4
 • Katolicki_Bayern_Muenchen Katolicki_Bayern_Muenchen

  15.02.2014 u 16:50h

  Ova zemlja nikada nece biti Muslimanska vahabijska Dzamahirija! Nikada! pa ni tada! AMEN!
  42 89% 5
 • hruboj hruboj

  15.02.2014 u 17:05h

  Neprijatelji Hrvata, pa kad će vam biti jasno (sigurno nikad zbog genetske greške). Cijeli svijet je htio pomoći srbima i muslimanima da pobjede u ratu, bar jednom u povjesti, uvodeći embargo na uvoz oružja u Hrvatsku ! I..., ništa i bez oružja Hrvate ne možete pobijediti, nikad ! Pa i da srušite križ, pojavit će se još križeva i kad ubijete i spalite iz pepela će niknuti još jače i ... i što reći nekom tko nema glave... ???
  41 89% 5
 • mica caca mica caca

  16.02.2014 u 20:07h

  Žali Bože što smo ih spasili u ratu. Trebali smo pustiti Mladiću da ih pomiluje. Neka ga samo sruše, mi ćemo sagraditi još veći, a onda ćemo pitati bošnjake"balije" koji žele graditi minarete u Hrvatskoj, gdje će ih sagraditi. Svaki vjerski znamen ne treba nikom smetati, nego tko god ih vidi da spozna da smo svi mi jadni grešnici na zemlji tek kao trava koja ujutro zazeleni, a onda se suši i kosi uvečer. Tek jedan tren u Božjem planu.
  2 100% 0
 • zjerko44 zjerko44

  16.02.2014 u 18:37h

  sve sto trebaju znat u Bosni rekao im je Dodik samo izazivajte
  0 0% 0
 • Army Army

  16.02.2014 u 17:58h

  to je drzava za koju pusic trazi ubrzani process primanja u eu?
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare