Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malmstroem

Pregovori o TTIP-u nisu propali i dalje je cilj dovršiti ih do kraja godine

ttip
Foto: Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL
1/3
30.08.2016.
u 16:00

Francuska je najavila da će tražiti prekid pregovora na sastanku ministara trgovine EU-a ovoga mjeseca u Bratislav

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Sjedinjenih Država nisu propali i cilj je i dalje završiti ih prije kraja mandata američkog predsjednika Barracka Obame u siječnju sljedeće godine, izjavila je u utorak povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

“Pregovori o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) nisu propali. Pregovori su teški, što smo od početka znali, ali nisu propali. Naš je cilj bio i ostao završiti pregovore prije kraja Obamina mandata”, rekla je Malmstroem na konferenciji za novinare. Malmstroem je ispred Europske komisije zadužena za te pregovore koje EK vodi u ime 28 zemalja članica.

 Povjerenica je tako reagirala na izjave francuskih i njemačkih dužnosnika da su pregovori o TTIP-u propali.

Francuska je najavila da će tražiti prekid pregovora na sastanku ministara trgovine EU-a ovoga mjeseca u Bratislavi, a prije nekoliko dana je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel proglasio pregovore o TTIP-u propalima.

“Znam da se u Francuskoj i Njemačkoj vode vrlo teške rasprave o tome, ali ne znam zašto se takvi komentari pojavljuju baš u ovom trenutku. To ne pojačava moju poziciju pregovaračice”, rekla je Malmstroem.

 Pregovori o TTIP-u vode se od 2013. godine s ciljem ukidanja trgovačkih barijera između partnera s obje strane Atlantika kako bi se stvorila najveća zona slobodne trgovine na svijetu.

 Pregovore od početka prati nepovjerenje europske javnosti koja se pribojava da bi sporazumom mogli biti ugroženi dostignuti europski standardi u zaštiti potrošača i da bi liberalizacija tržišta išla u prilog velikim multinacionalnim kompanijama.

>> Poljoprivrednici u Hrvatskoj, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Sidewinder
Sidewinder
17:28 30.08.2016.

TTIP je u interesu Europljana i Amerikanaca jer će stvoriti najveće tržište na svijetu, pojeftiniti robu i hranu, ujediniti standarde i otvoriti radna mjesta. Nema nikakvih dokaza o štetnosti GMO hrane, naprotiv, zdravija je (nema potrebe pesticida) i kvalitetnija, što znači nižu cijenu hrane, u konačnici manje siromaštva. Protiv TTIP -a su Kinezi i Rusi jer im je to konkurencija, zato puštaju nebulozne priče i mitove o štetnosti GMO hrane!

Avatar matalan
matalan
08:49 31.08.2016.

TTIP je pozitivan , Rusi Kinezi s bofl robom su protiv udružene krščanske alijanse,GMO je jedina borba protiv herbicida..ostalo je paranoja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije