Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvojio peti mandat

Predsjednik Kazahstana iskorijenio siromaštvo pa dobio 97,5 % glasova

Nursultan Nazarbajev
Foto: Reuters/PIXSELL
28.04.2015.
u 00:10

Zemlja se digla na nafti i iskorijenila siromaštvo koje je 2001. obuhvaćalo 47 posto stanovništva, a sad je palo na 3 posto

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev odnio je rekordnu pobjedu, na predsjedničkim izborima u nedjelju osvojio je 97,5 posto glasova. Birači su pohrlili na birališta, njih 95,11 posto.

Nazarbajev je na vlasti još od 1989., kad je Sovjetski Savez bio na izdisaju, a prije toga bio je kratko i premijer Kazahstana. Vodi zemlju koja se uz pomoć nafte i ostalih prirodnih bogatstava jako uzdigla (BDP je od 2005. udvostručen), a siromaštvo, koje je 2001. prema podacima Svjetske banke obuhvaćalo 47 posto stanovnika, sad je palo na samo 3 posto.

Na izborima je imao dva protukandidata, očito više zato da se zadovolji forma, ali i prema istraživanjima javnog mišljenja koje je provela agencija Ipsos Mori velika većina birača, čak 91 posto, podržava Nazarbajeva. OESS je zabrinut jer je Nazarbajev imao 'institucionalnu prednost'. Čak i Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik koji je na vlasti već dva desetljeća, dobiva manju podršku, oko 80 posto.

>>Kazahstan do 10. svibnja bira najljepšu u oružanim snagama

>>Kazahstan će Rusiji otkazati najam Bajkonura

Komentara 24

Avatar viki_nuland
viki_nuland
03:34 28.04.2015.

Zanimljivo je kako su svi "diktatori" (Nazarbajev, Lukasenko, pokojni Chavez itd) podigli kvalitet zivota i iskorijenili siromastvo u svojim zemljama, dok su istovremeno "zapadni demokrati" uinistili srednju klasu i osiromasili populacije svojih zemalja (kompletna EU i SAD) i preraspodjelili bogtstvo nacije u ruke 0,1 % populacije ultrabogatih oligarha. Vrlo zanimljiva cinjenica.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:10 28.04.2015.

Nazarbajev je diktator po svim mjerilima -ne dvojim da li je dobar ili loš. No kada s jedne strane imamo, evidentnog diktatora koji je orijentiran "zapadu" pišu se hvalospjevi o "iskorijenjenom siromaštvu" o pobjedi na izborima od 97%. Dok s druge strane kada govorimo o Bjelorusiji govorimo o "posljednjem europskom diktatoru" iako ga bira narod, iako nema siromaštva i kopanja po kontejnerima, iako je nezaposlenost 0,9%, iako nema beskućnika......kakvo licemjerje. Ovakvih primjera je bezbroj. U konačnici se svodi na zaključak - ukoliko je diktator "prozapadni" ili ga je zapad postavio (Pinochet, Pahlavi..i drugi) radi se o "dobrom" diktatoru. No ukoliko je izabran voljom naroda (Lukasenko, Assad, Chavez) radi se o zlom diktatoru koji "jede djecu")......To je ta dosljednost i poštenje.

PS
psycho69
08:34 28.04.2015.

koja propaganda...fuj ..gadosti..gadafi je tiranin i dikator a ovaj je kao fin ha ha ha a jeste novinari ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije