Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUŽNA KOREJA

Predsjednica Park: Potezi kapetana trajekta jednaki su ubojstvu

Park Geun-hye
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
21.04.2014.
u 07:27

Transkripti otkrivaju da se brod tako brzo nagnuo da putnici nisu mogli stići do čamaca za spašavanje

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye danas je žestoko kritizirala kapetana i posadu potonulog trajekta Sewol, rekavši da su njihovi potezi u nesreći bili neprihvatljivi i jednaki ubojstvu.

- Ne samo moje srce, već srca svih Južnokoreanaca su slomljena i ispunjena šokom i ljutnjom - rekla je Park.

Njezin oštar komentar dolazi nakon objave radijskih transkripata komunikacije broda i kontrolnih centara, koji otkriva da putnici trajekta, većinom srednjoškolci na izletu, nisu mogli stići do čamaca za spašavanje jer se brod tako brzo nagnuo da se nisu mogli kretati. Transkript bi mogao biti odgovor na jedno od najvećih pitanja u nesreći broda, koji je potonuo u srijedu - zašto se više putnika nije uspjelo spasiti?

Transkripti su također otkrili da je posada oklijevala sa spašavanjem putnika. Kapetan broda Lee Joon-seok putnicima je naredio da se ne miču sa svojih mjesta kad je brod počeo tonuti, što je već ranije objasnio strahom da ih ne odnese voda. Među preživjelima su upravo oni koji su se oglušili ili nisu čuli zapovijed, pa su skočili u more i bili spašeni.

Nakon uhićenja Leeja i dvoje članova posade, vlasti su danas najavile uhićenje još četvero članova posade.

Od 476 putnika 64 ih je poginulo, a 238 ih se još uvijek smatra nestalima, izvijestila je danas južnokorejska obalna straža. Ronioci su tijekom jučerašnjeg dana izvukli desetak novih tijela, što su u plaču dočekali članovi obitelji nestalih okupljeni na otoku Jindo, blizu kojeg se dogodila nesreća.

>> Obitelji nestalih u agoniji dok traje potraga: 'Donesite mi tijelo!'

Komentara 1

XA
xaron
19:34 21.04.2014.

Predsjednica Park... Ona je kći bivšeg desnicarskog diktatora generala Parka koji je podigao Koreju od nule do jedne od najjačih industrijskih država na svijetu. U znak zahvalnosti diktatoru, narod je izabrao njegovu kći za predsjednika. Toliko o demokraciji gdje narodod cijeni zasluge pojedinaca za napredak cijelog društva, a ne floskule o slobodama govora, religije, brakova..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije