Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modernizacija braka

Iako je siromašna zemlja, u BiH parovi glamurozno sklapaju brakove, a predbračni su ugovori sve češći

Uplakana mladenka
Foto: Ilustracija/ Thinkstock
1/2
23.10.2015.
u 11:49

Kada nestane ljubavi ili novca, onda se na sudu raspravlja o starom kauču ili priboru za jelo

Iako je siromašna zemlja, u BiH parovi sve glamuroznije sklapaju brakove. Mladenke po vjenčanice odlaze u nekoliko stotina kilometara udaljene centre, dvorane moraju biti uređene u posebnim bojama, snimatelji i fotografi po nekoliko sati s parovima provode na posebnim lokacijama kako bi ovjekovječili njihovo vjenčanje. Na tisuće maraka uloži se u savršeno vjenčanje. Mladenci teže da taj "najvažniji dan u životu" bude u svakom smislu savršen.

Prosjek 10 godina

Međutim, nisu samo vjenčanja modernizirana, u BiH je došlo i do modernizacije braka u smislu da on traje sve kraće, a završava mučnim brakorazvodnim parnicama oko podjele imovine. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH je prosječno trajanje braka 10 godina, s tim da je taj prosjek u porastu. Brakorazvodne parnice bivših supružnika zbog podjele imovine vrlo su česte, a predbračni ugovori, kao mnogo bezbolnije rješenje u slučaju rastave polako, ali sigurno postaju sastavni dio sklapanja braka. Predbračnim ugovorom budući supružnici raspoređuju svoju trenutačnu, ali i buduću imovinu u slučaju rastave. Sklapanjem ovih ugovora nastoje se izbjeći nepotrebni sudski procesi ako dođe do rastave braka. Kada nestane ljubavi ili novca, onda se na sudu raspravlja o priboru za jelo ili starom kauču. Stoga, ona stara "čist račun, duga ljubav" potpuno opravdava potpisivanje ovakvog ugovora.

Podjela imovine

"Predbračni ugovor bi trebao otkloniti sve nejasnoće na koje bi se tijekom braka moglo naići počevši od izdvajanja sredstava za zajedničke kredite do imovine koja je stečena prije braka, pa i imovine koja je kupljena prije braka, ali nije otkupljena", kazala je za Radiosarajevo.ba odvjetnica Alma Prnjavorac. Kako kaže, veliki broj bračnih nesporazuma javlja se baš zbog imovine. Praksa pokazuje da do promjene u odnosima partnera dolazi i u slučaju gubitka posla. Tada supružnici testiraju kakva je realna situacija. Osoba koja ima iskrene namjere obično u ovim incidentnim situacijama saznaje da je sama, u tom slučaju je dobro da su se supružnici ranije dogovorili. U praksi potpisivanje predbračnih ugovora stoji od 300 do 2000 KM. Provjera imovine se ne vrši, riječ je o dogovoru budućih supružnika o podjeli imovine prije sklapanja braka. "Ugovorom se ne raspoređuje samo imovina nego i prihodi, od kupnje stana, auta, školovanja djece", kazala je ona.

>> Princ William i Kate nisu potpisali predbračni ugovor

>> Braku presudili izvanbračno dijete, nevjera i gej skandal

Komentara 5

PU
Pukovnik10
12:06 23.10.2015.

shvatili ljudi kakvi su ovi moderni brakovi njoj 25 godina a njemu 67 godina a dobro potkovan,kaže zaljubila se jer ljubav nema granice.

Avatar Maryo
Maryo
15:53 23.10.2015.

Kako jadno-BiH siromašna zemlja a glamurozni brak... prava izraz za to je Balkan.. ko kad vidiš mnoge Bosance a naročito Hercegovce u luksuznim autima tipa Mercedes C-E klasa ili neki terenac ili Audi Q7.

HY
Hygeia
12:51 23.10.2015.

U zapadnim drzavama je to sasvim normalno,bili supruznici podjednako stari ili velika razlika u godinama.Ovdje pretezno svaka odrasla osoba za svoj vlastiti zivot zaraduje novac,a ako su naprimjer supruge nezaposlene onda im u 99% suprug daje mjesecno novac za hranuanu i kucne potrebstine i nesto malo deparca.Znam mnogo slucajeva gdje bracni parovi sve zivotne troskove svaki pola placa ali to je sasvim normalno ovdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije