Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čile

Pred kamerama zabilježili sadnju prvih sjemenki marihuane u medicinske svrhe

kanabis u čileu
Foto: Screenshot/Reuters
1/2
30.10.2014.
u 09:35

"Postoje tisuće Čileanaca koji se boje smrti, boli i siromaštva. Vjerujemo da kanabis sativa može ublažiti bol i poboljšati kvalitetu života. Uspijemo li u tome i budemo velikodušni i lišeni taštine, ne samo da ćemo ublažiti bol nego ćemo promijeniti povijest Čilea i svih nas zajedno, rekao je Carter

U Čileu su ove srijede zasađene prve sjemenke kanabisa u gradu La Florida s ciljem kultiviranja marihuane u medicinske svrhe te kao pomoć pri ublažavanju kronične boli za oko 200 pacijenata oboljelih od raka koji će prvi konzumirati ulje kanabisa.

Riječ je o pilot projektu kojeg razvija organizacija Daya Foundation.

Gradonačelnik grada La Florida Rodolfo Carter izdvojio je prednosti konzumacije kanabisa.

"Postoje tisuće Čileanaca koji se boje smrti, boli i siromaštva. Vjerujemo da kanabis sativa može ublažiti bol i poboljšati kvalitetu života. Uspijemo li u tome i budemo velikodušni i lišeni taštine, ne samo da ćemo ublažiti bol nego ćemo promijeniti povijest Čilea i svih nas zajedno, rekao je Carter.

Predsjednica Daya Fondacije Ana Maria Gazmuri predstavila je nastanak i razvoj projekta.

"Ovo je prvi usjev marihuane zasađene za medicinske razloge u Latinskoj Americi jer u tome želimo biti vodeći. Ovo je povijesan dan za sve oboljele kojima marihuana može pomoći",  rekla je.

Urugvaj je lani najavio da će biti prva država koja će dobiti dozvolu za komercijalni uzgoj, distribuciju i korištenje marihuane. Zbog toga su privukli zanimanje diljem svijeta. Legalizacija je bila motiv da se obuzda tržište ilegalne prodaje lakih droga te da se reulira porez.  

>> Zbog bolesti sadio ‘travu’ pa radio ulje od kanabisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije